• Головна
  • Проекти
  • США назвали сепаратистів на Донбасі й російських окупантів у Криму серед порушників релігійних свобод...

США назвали сепаратистів на Донбасі й російських окупантів у Криму серед порушників релігійних свобод

15.10.2015, 10:31
США назвали сепаратистів на Донбасі й російських окупантів у Криму серед порушників релігійних свобод - фото 1
Сполучені Штати Америки звинуватили в порушенні релігійних свобод у світі низку недержавних повстанських і терористичних угруповань, серед яких вони назвали підтримуваних Росією сепаратистів на частині українського Донбасу.

3FA7.jpgСполучені Штати Америки звинуватили в порушенні релігійних свобод у світі низку недержавних повстанських і терористичних угруповань, серед яких вони назвали підтримуваних Росією сепаратистів на частині українського Донбасу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ці сепаратисти, що контролюють частини Донецької й Луганської областей, «викрадали й били протестантів, католиків, вірних УПЦ КП чи погрожували їм, а також брали участь в антисемітських діях», мовиться у звіті Державного департаменту США про стан релігійних свобод у світі за 2014 рік.

Крім того, мовиться у звіті, порушення здійснювали й держави. Зокрема, після окупації Росією українського Криму релігійні меншини на півострові «зазнавали переслідувань, залякувань, затримань і побиттів», і головними цілями цих зловживань були Українська православна церква Київського Патріархату, Українська Греко-Католицька Церква, а також мусульмани – кримські татари.

Серед інших порушників релігійних свобод у 2014 році у звіті США названі ісламістські угруповання на кшталт «Ісламської держави» чи пов’язаного з «Аль-Каїдою» «Фронту перемоги» («Джабгат ан-Нусра») в Сирії. Перше з названих, зокрема, здійснювало масові страти, викрадало, продавало, брало в рабство, ґвалтувало й силою обертало на свою віру тисячі жінок і дітей, які виступали проти релігійних догм радикальних ісламістів.

Схожа ситуація і в Пакистані, де угруповання, визнані у США терористичними, нападали на групи носіїв відмінних від їхньої релігій чи погрожували їм насильством із метою залякування – такі напади на релігійні зібрання й їхніх лідерів призвели 2014 року до сотень смертей, мовиться у звіті.

У ньому також висловлено занепокоєння тим, що тема боротьби з тероризмом дедалі частіше використовувалася як привід обмежувати релігійні свободи. Документ особливо звертає увагу на те, що уряди держав Середньої Азії придушують мирну релігійну діяльність під приводом боротьби проти екстремізму.

Крім того, важливою проблемою в усьому світі звіт Держдепартаменту США називає антисемітизм – особливо на зростання цього явища в Західній Європі. В документі при цьому згадана низка антисемітських виступів у Франції й Німеччині влітку 2014 року.

Звіти про стан релігійної свободи у світі Державний департамент США видає щороку, щоб привернути увагу до проблеми придушення релігійних свобод.