• Головна
  • Новини
  • У Пенсільванії за кібер-шахрайство заарештували главу баптистського союзу Віталія Корчевського...

У Пенсільванії за кібер-шахрайство заарештували главу баптистського союзу Віталія Корчевського

17.08.2015, 14:15
У Пенсільванії за кібер-шахрайство заарештували главу баптистського союзу Віталія Корчевського - фото 1
Вихідці з країн СНД в черговий раз потрапили в число хакерів, заарештованих на Східному узбережжі за підозрою в крадіжці корпоративних даних. Співробітники ФБР виявили дев'ять осіб, пов'язаних із зарубіжними кіберзлочинцями.

Вихідці з країн СНД в черговий раз потрапили в число хакерів, заарештованих на Східному узбережжі за підозрою в крадіжці корпоративних даних. Співробітники ФБР виявили дев'ять осіб, пов'язаних із зарубіжними кіберзлочинцями.

Під арешт були взяті п'ятеро. Арешти були проведені на території штатів Пенсільванія і Джорджія. Заарештовано також голову Об'єднання слов'янських церков ЄХБ (Східного узбережжя) Віталія Корчевського. Aмериканска влада вже назвала цю аферу безпрецедентною.

Vitaly-Korchevsky.jpg

Хакери, які ймовірно знаходяться в Україні і, можливо, в Росії, зламали сервери стрічок розкриття PRNewswire Association LLC, Marketwired і Business Wire (підрозділ Berkshire Hathaway Inc. мільярдера Уоррена Баффета), розповіло джерело. Їх співучасники, що знаходяться в США, використовували отриману інформацію в операціях з акціями десятків компаній, включаючи Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar, Oracle, Panera Bread.

Згідно із заявою Комісії з цінних паперів і бірж (SEC), яка ініціювала розслідування, хакери займалися протизаконною діяльністю протягом п'яти років. За даними слідства, учасники схеми встигли заробити більше 30 млн доларів. Комісія з цінних паперів і бірж заявляє, що в результаті злочинної схеми, в якій були задіяні 12 чоловік і 15 компаній, нібито було зароблено більше ста мільйонів доларів. Гроші виводилися через естонські банки.

В обвинувальному висновку прокурори описали низку великих покупок акцій, скоєних напередодні квартальних звітів про доходи. Передбачається, що прес-релізи спонукали хакерів на вчинення вигідних угод. У документі вказані п'ять імен передбачуваних хакерів: Іван Турчинов, Аркадій Дубовий, Ігор Дубовий, Павло Дубовий та Олександр Єременко. Вони звинувачуються в шахрайстві з цінними паперами та кібервзломі і оголошені в розшук.
Як виявляється з судових документів, з лютого 2010 року зловмисники викрали близько 150 тисяч прес-релізів, що містили закриті на той момент дані про заробітки корпорацій і плани їх злиття або поглинання.

Відомо, що Аркадій Дубовий з сином Ігорем живуть в Грузії, а Павло Дубовий – в Україні.

"Ця інтернаціональна схема безпрецедентна і за масштабами комп'ютерних зломів, і по числу трейдерів, і за кількістю цінних паперів, якими вони торгували, і за обсягом прибутків", – цитує слова глави SЕС Мері Джо Уайт російська служба BBC.

За даними інформованих джерел, в число п'яти заарештованих входить виходець з СНД Віталій Корчевський, який очолює невеликий інвестиційний фонд NTS Capital. 50-річний Корчевський підозрюється в організації всієї злочинної схеми. Він був заарештований ФБР у вівторок вранці в своєму будинку неподалік від Філадельфії (Пенсільванія). Йому пред'явили звинувачення за п'ятьма пунктами, включаючи змову з метою отримання цінних паперів і відмивання грошей.

Як вдалося дізнатися "Слов'янському Сакраменто" Віталій Корчевський народився 27 травня 1965 року в м Джамбулі, Казахстан, потім проживав в Киргизії, Грузії, Харкові. У 1989 р переїхав на постійне місце проживання в США.

Повідомляється, що пастор навчався в приватному університеті Regent University, що належить скандально відомому телеєвангелісту Пету Робертсону. З 1998 р був заступником голови Російсько-Української Спілки Євангельських християн-баптистів (ЄХБ) США. З 2000 р займав пост голови Об'єднання слов'янських церков ЄХБ США, а також є пастором слов'янської церкви Brookhaven Slavic Evangelical Baptist Church в м Філадельфія (штат Пенсільванія).

На ютубі можна знайти лекції з управління фінансами, які вів підозрюваний для російськомовних сімей в Америці. Раніше він був президентом Російсько-Української Спілки ЄХБ (з центром в Ашфорді, штат Коннектикут).

Згідно зі звинуваченням, Корчевський описується як один з головних змовників, що займався розробкою ринкової стратегії; раніше він працював з Уолл-Стріт. Потім організував свій власний хедж-фонд, який не зробив жодного вкладення з моменту організації чотири роки тому. З огляду на те, що пастор регулярно пересувався по світу (з 2010 р він зробив 42 поїздки за кордон) і міг втекти, прокуратура наполягала на тюремному ув'язненні, все ж підозрюваний звільнений судом Пенсільванії під заставу в $ 100 000. Поки пастор не наймав адвоката і вийшов з будівлі суду, залишивши пресу без коментарів.

У вівторок федеральна прокуратура наклала арешт на 17 банківських і брокерських рахунків, контрольованих обвинуваченими, на загальну суму понад шість з половиною мільйонів доларів, а також на яхту і 12 об'єктів нерухомості, включаючи торговий центр в Пенсільванії і багатоквартирний будинок в Джорджії, загальною вартістю більше п'яти з половиною мільйонів доларів.
Наступне засідання суду відбудеться в цю п'ятницю, потім справа перейде до суду Нью-Йoрка.

Дружина Корчевського описує чоловіка як скромного пастора, мандрівника, який здійснював місію своєї церкви. Однак, згідно з інформацією суду, Корчевський представляє з себе "суміш криміналу і християнства", пише Philly.com.

Незважаючи на те, що в соціальних мережах він заявляв про свій сертифікат  фінансового аналітика, його компанія була задіяна в аферах з участю шахрайських грошей. Як вказує видання, Корчевський займався цим з 2010 р до травня цього року.

Як повідомляє "Голос Америки", саме Корчевський дісталася левова частка прибутку, заробленого злочинцями - 17 мільйонів доларів.
На момент арешту пастор володів високоліквідними активами на суму в $ 5 млн. На отримані гроші він набував житлову нерухомість в Глен Міллз, Мідії, Верхньому і Західному Чичестере, а також в торговому районі Малверн.
Згідно з інформацією суду, в 2011 р Корчевський, завдяки вкраденому хакерами релізу придбав 1100 акцій біотехнічної компанії Dendreon, що базується в Сіетлі. Пізніше ці акції були продані за $ 2.3 млн.

За даними SEC, Турчинов і Єременко завели секретний сервер для переправлення викрадених прес-релізів трейдерам в Росії, на Україні, Кіпрі та Мальті, у Франції та в трьох штатах Америки - Джорджії, Нью-Йорку та Пенсільванії.

За лічені години або навіть хвилини до публікації крадених прес-релізів ці трейдери використовували почерпнуту з них інсайдерську інформацію для операцій з цінними паперами та потім відраховували хакерам домовлену частку прибутку.
Слідчі наводять такий яскравий приклад. 1 травня 2013 хакери і пов'язані з ними трейдери протягом 36 хвилин, що минули з надходження в піар-компанію прес-релізу про скорочення заробітку однієї корпорації і до віддання його гласності, встигли зіграти її акціями на пониження і заробили 511 тис. доларів.

Правоохоронці також керуються електронними повідомленнями, якими обмінювалися хакери і трейдер. Ці повідомлення містять інструкції по доступу до вкраденої інформації, а також побажання трейдерів про те, інсайдерську інформацію про які саме компанії вони хотіли б отримати.

Комісія з цінних паперів звинувачує всіх 32 відповідачів в шахрайстві і просить суд стягнути з них штрафи і повну суму нечесно нажитої прибутку.
У 57-сторінковому документі обвинувачення, оприлюдненому в Нью-Джерсі, наводиться інший приклад вигідного використання викраденого прес-релізу.

На початку 2012 року корпорація Caterpillar прислала в піар-компанію PRNewswire прес-реліз, з якого випливало, що в попередньому році її прибутки зросли на 36%.
Ця інформація, яка зберігалася на сервері піар-компанії менше доби і потім була опублікована, була викрадена хакерами і переправлена ​​трейдерам. Вони блискавично придбали акції та опціони Caterpillar на 8,3 млн доларів.
Після оголошення прес-релізу акції корпорації підскочили в ціні на 2%. Шахраї заробили на цій операції близько мільйона.

Стратегія незаконного видобутку та використання інсайдерської інформації була настільки успішна, що незабаром зловмисникам довелося наймати все більше хакерів з СНД.
Міністерство Юстиції США наводить деякі подробиці справи. Так, американським правоохоронцям вдалося перехопити повідомлення, якими обмінювалися хакери російською мовою. В одному з них йдеться: «Я зламав PRNewswire».
В іншому повідомленні Яременко поінформував Турчинова, що отримав паролі 15 співробітників Business Wire.

Після звістки про те, що трапилося, компанії Business Wire з Сан-Франциско навіть довелося наймати експертів з кібер-безпеки, щоб ті перевірили надійність системи.
Серед заарештованих також названі Владислав Халупський, Леонід Момоток і Олександр Гаркуша.

Як зазначає Bloomberg, це перший випадок, коли в США розкриті інсайдерські операції з безпосередньою участю хакерів і порушеннями кібербезпеки. Це демонструє вразливість фінансових ринків в цифровий вік: на Уолл-стріт, схоже, більше не потрібні особливі зв'язки, щоб отримати інсайдерську інформацію, коментує ділове видання. Воно нагадує, що останнім часом від хакерів дуже  постраждали такі корпорації, як Sony Pictures, торгова мережа Target, банк JPMorgan та інші.

ФБР і прокуратура Нью-Йорка почали розслідування за наводкою Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США, що звернула увагу на підозрілі торгові операції деяких обвинувачених. Пізніше Секретна служба США та прокуратура Нью-Джерсі почали власне розслідування, предметом якого стала вже діяльність іноземних хакерів, а не американських інвесторів.

Координація здійснювалася в рамках Президентської робочої групи з боротьби з фінансовими злочинами.

За даними джерел, розслідування почалося більше двох років тому, воно розкриває п'ятирічну злочинну схему, що діяла аж до останнього часу, пише Newsru.com.