• Головна
  • Новини
  • Чин канонізації 1.5 млн. жертв Геноциду вірмен проходить в Першопрестольному Святому Ечміадзині...

Чин канонізації 1.5 млн. жертв Геноциду вірмен проходить в Першопрестольному Святому Ечміадзині

23.04.2015, 17:07
Чин канонізації 1.5 млн. жертв Геноциду вірмен проходить в Першопрестольному Святому Ечміадзині - фото 1
Розроблений особливий чин канонізації, в якому важливу роль відіграє читання спеціального мартирологу. Також буде проведено обряд освячення фотографій, поклоніння мощам, все це буде супроводжуватися читанням молитов.

вірм.jpgЧин причислення до лику святих жертв Геноциду вірмен 1915 року почався у ці хвилини в Першопрестольному Святому Ечміадзині.

Як передає кореспондент агентства "Новини-Вірменія", в духовний центр вірменського народу прибув президент Вірменії Серж Саргсян.

Останнім зарахованим до лику святих в історії вірменського народу був Патріарх Мовсес Татеваці, який помер в 1650-их рр., І канонізований 100 років по тому - в 1750-их. рр.

Канонізація можлива в чотирьох випадках: мучеництво в ім'я віри і Батьківщини, за богоугодну поведінку, чудотворіння за життя або після смерті і проповідування віри. Грунтуючись саме на цих умовах, після майже десятирічних обговорень, напередодні сторіччя Геноциду вірмен було запропоновано розглянути питання канонізації жертв цієї жахливої ​​події.

Спеціальна група в 2013 році представила можливості проведення цього обряду єпископським зборам Вірменської Апостольської Церкви, і в 2014 році було прийнято рішення, згідно з яким 23 квітня 2015 має відбутися перша за кілька століть канонізація жертв Геноциду вірмен.

Практично всі пов'язані з канонізацією деталі підготовлені, зокрема, затверджено шаракан (духовні піснеспіви), написаний ще 25 років тому і буде використаний при поминанні святих жертв Геноциду вірмен.

Розроблений особливий чин канонізації, в якому важливу роль відіграє читання спеціального мартирологу. Також буде проведено обряд освячення фотографій, поклоніння мощам, все це буде супроводжуватися читанням молитов.

Процедура канонізації почалася в духовному центрі вірменського народу ще напередодні, 22-го квітня.

У ході церемонії останки жертв Геноциду, які зберігалися досі в церкві Дейр-ез-зор, кілікійському католікосаті і у Хачкарі молитви і обітниці в Першопрестольному Святому Ечміадзині об'єднані в єдиний мощевик, над яким проводяться процедури канонізації.

Церемонія проходить на відкритому вівтарі біля входу на територію Святого Ечміадзіна під керівництвом глави Вірменської Апостольської Церкви, Гарегіна Другого.

Після канонізації 24-го квітня Вірменська Церква буде служити не поминальні, а хвалебні молитви.

канонізація.jpg

В обряді беруть участь понад 80 представників різних Церков, у тому числі, родинних ВАЦ – Коптської, Сирійської, Ефіопської, Маланкарської. Делегацію Російської Православної Церкви очолює митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький Варсонофій. У канонізації беруть участь також генеральний секретар Всесвітньої ради Церков і глава Конференції європейських Церков.

Церемонія зарахування до лику святих жертв і мучеників Геноциду вірмен в Османській імперії завершиться передзвоном, до якого приєднаються церкви на всій території Вірменії і в різних країнах світу.

канонізація_2.jpg

До передзвону дзвонів і 100 ударів приєднаються вірменські церкви в усьому світі, а також всі церкви Німеччини та Польщі, кафедральний собор Буенос-Айреса, Собор Паризької Богоматері, Храм Христа Спасителя в Москві, собор Св. Патріка в Нью-Йорку і безліч інших церков.

На наступний день - 24-го квітня в меморіальному комплексі "Ціцернакаберд" пройде велика урочиста поминальна церемонія, на якій будуть присутні представники церкви, офіційні особи та запрошені гості, лідери Росії, Франції, Сербії та Кіпру.

Геноцид вірмен 1915 року є першим геноцидом ХХ століття. Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому знищенні близько півтора мільйона вірмен у роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу щодо питання вірменського геноциду.

Факт Геноциду вірмен визнаний багатьма країнами, зокрема, Уругваєм, Росією, Францією, Литвою, нижньою палатою парламенту Італії, більшістю штатів США, а також парламентами Австрії, Чилі, Греції, Кіпру, Аргентини, Бельгії, Уельсу, Національною Радою Швейцарії, Палатою громад парламенту Канади і сеймом Польщі.