• Головна
  • Новини
  • У Туреччині збудують перший за останні 92 роки християнський храм...

У Туреччині збудують перший за останні 92 роки християнський храм

04.01.2015, 11:50
У Туреччині збудують перший за останні 92 роки християнський храм - фото 1
Храм для громади християнської Сирійської церкви побудують на околиці Стамбула, в кварталі Єшилкей.

Туреччина.jpgУряд Туреччини схвалив план будівництва першого в країні з часів падіння Османської імперії в 1923 р. християнського храму, повідомляє "Радіо Свобода".

Як заявив після зустрічі з релігійними лідерами прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, храм для громади християнської Сирійської церкви побудують на ділянці землі, що належить державі, на околиці Стамбула в кварталі Єшилкей, де вже є кілька християнських храмів інших віросповідань.

Зазначимо, що досі за останні більш ніж 90 років в Туреччині не видавали дозволів на будівництво нових церковних споруд для християн, хоча побудовані раніше час від часу ремонтували або реставрували і передавали віруючим.

Туреччина, населення території якої колись було переважно християнським, зараз на 99% мусульманська країна, хоча держава є світською. Її уряд, який сформований на основі помірних ісламістських кіл, останнім часом йде на розширення прав меншин, в тому числі і релігійних, в спробі наблизитися до вступу в Євросоюз. Релігійні меншини в Туреччині мають право сповідувати свою віру, але мають низку обмежень, як, наприклад, на підготовку власних священиків для православних або на працевлаштування священиків з-за кордону.

Останнім часом в Туреччині зросло число християн декількох так званих Сирійських церков за рахунок біженців від боїв в Іраку і Сирії.