• Головна
  • Новини
  • Диякон Андрій Кураєв порівняв послання Путіна з промовою Муссоліні 9 травня 1936 про відтворення «римського світу»...

Диякон Андрій Кураєв порівняв послання Путіна з промовою Муссоліні 9 травня 1936 про відтворення «римського світу»

12.12.2014, 11:14
Диякон Андрій Кураєв порівняв послання Путіна з промовою Муссоліні 9 травня 1936 про відтворення «римського світу» - фото 1

Протодиякон Андрій Кураєв, російський місіонер і публіцист, у своєму блозі розкритикував послання Президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам. Священнослужитель, зокрема, засумнівався в тезі Путіна про величезне «цивілізаційне та сакральне значення» Херсонеса, давньогрецької колонії в Криму

1418306346_0.gif-s.gifПротодиякон Андрій Кураєв, російський місіонер і публіцист, у своєму блозі розкритикував послання Президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам. Священнослужитель, зокрема, засумнівався в тезі Путіна про величезне «цивілізаційне та сакральне значення» Херсонеса, давньогрецької колонії в Криму, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Slon.ru.

«Історія це не газопровід. Спроба провести історичну лінію від Херсонеса до Москви, ретельно обходячи Київ, надто вже фантастична. Роздуми над цим фрагментом послання президента ставлять мене перед вибором: або доведеться вважати, що президентських спічрайтерів набрали з безнадійних трієчників, або ж доведеться прийти до висновку про те, що "ця екскурсія велася для колгоспників"», - пише протодиякон.

За словами Путіна, «саме тут, у Криму, в стародавньому Херсонесі, або, як називали його руські літописці, Корсуні, прийняв хрещення князь Володимир, а потім і хрестив всю Русь. І саме на цьому духовному ґрунті наші предки вперше і назавжди усвідомили себе єдиним народом ... Так само, як Храмова гора в Єрусалимі для тих, хто сповідує іслам чи юдаїзм. Саме так ми і будемо до цього ставитися відтепер і назавжд», — наголосив Президент.

«Слово "назавжди" якось відразу підриває довіру до тексту. Лише Бог зі Своєї Вічності може говорити "це - назавжди!". А в людській історії кордони та союзи схильні змінюватися», - зауважив о. Андрій Кураєв.

Протодиякон порівняв промову Путіна з промовою Муссоліні, який 9 травня 1936 р. проголосив відтворення «римського світу», заявивши, що «Ефіопія відтепер і назавжди належить Італії, знову стала тим, чим вона була за часів Юлія Цезаря, Октавіана Августа і Вергілія».

Крім цього, священнослужитель назвав небезпечним порівняння Криму з Храмовою горою, за яку між мусульманами та юдеями багато століть ведеться «найважчий і нерозв'язний конфлікт». На думку протодиякона, надання конфлікту «іміджу і мотиву сакральної війни» веде до його поглиблення.

«З релігієзнавчої точки зору уподібнення Херсонеської купелі Єрусалимському храму не видається переконливим. В юдаїзмі храм може бути лише один, - нагадав він. - Однак для православного християнина ніяких таких обов'язків перед Корсунем церковними статутами не передбачено. У православ'ї взагалі немає обов'язкових місць для паломництва. А ті місця, що найбільш привабливі для християнина, розташовані далеко від Криму: на Афоні або на Святій Землі».

Паломники, які їхали на Афон або Святу Землю у 18-19 століттях, в Крим взагалі не заходили, нагадав о. Андрій Кураєв. Усередині самої православної Російської імперії, за його словами, Києво-Печерська лавра була більш шанованою святинею, ніж руїни Херсонеса. Нарешті, сучасна історична наука дотримується версії, що князь Володимир хрестився в Києві, а не в Корсуні, зазначив протодиякон.

Нагадаємо, що у вересні поточного року Андрія Кураєва звільнили з Московської духовної академії РПЦ.

Нещодавно колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт висміяв обґрунтування анексії Криму, яку озвучив російський Президент. Уряд Німеччини також піддав критиці порівняння Криму з Храмовою горою, яку зробив Володимир Путін у своєму посланні.