Папа Франциск заявив, що він також може зректись престолу

20.08.2014, 11:52
Папа Франциск заявив, що він також може зректись престолу - фото 1
Під час прес-конференції, яка відбувалась на борту літака під час повернення з Південної Кореї, Папа Франциск сказав, що з часом він також може піти у відставку, як це вчинив його попередник Бенедикт XVI.

Папа ФранцискПід час прес-конференції, яка відбувалась 18 серпня на борту літака під час повернення з Південної Кореї, Папа Франциск сказав, що з часом він також може піти у відставку, як це вчинив його попередник Бенедикт XVI. Про це пише американський єзуїтський часопис America.

За словами Папи, ця ідея не подобається деяким богословам, проте, на його думку, папа-емерит не є винятком, хоч це й перший випадок за багато століть. "Давайте подумаємо про те, що він (Бенедикт XVI - прим. ред) сказав: я став старим, у мене немає сил. Це був красивий жест благородства, смирення і мужності".

Папа Франциск зауважив, що 70 років тому єпископи-емерити також були винятками. Але сьогодні вони існують, сьогодні вислужений єпископ — це церковне правило.

"Я думаю, що "Папа-емерит" — це вже також усталена практика, тому що наше життя стає довшим і в певному віці немає здатності добре керувати, тому що тіло втомлюється, і, можливо, чиєсь здоров'я є в порядку, але людина не здатна розв'язувати всі проблеми уряду, які є у Церкві", - сказав Папа Франциск.

Свої слова понтифік підсумував власним бажанням з часом поступити так само: "Я хотів би зробити те ж саме. Я буду молитися, але я хотів би зробити те ж саме. Він [Бенедикт] відкрив двері, для того щоб це увійшло у практику Церкви, а не було лише вийнятком".

Відповідаючи на запитання, Папа Франциск також розповів, що їхні стосунки із Бенедиктом XVI є дуже дружніми і вони часто зустрічаються та обговорюють різні питання. Зокрема, перед своїм візитом до Південної Кореї Франциск вкотре відвідав свого попередника.