• Головна
  • Новини
  • Лукашенко не проти зробити з Білорусі православну державу...

Лукашенко не проти зробити з Білорусі православну державу

06.05.2014, 11:44
Лукашенко не проти зробити з Білорусі православну державу - фото 1
Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що Церква повинна брати активну участь у "державних справах".

1155-s.jpgПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що Церква повинна брати активну участь у "державних справах".

"Ви знаєте мою точку зору: я не вважаю, що Церква поза державою. Я, навпаки, хочу, щоб Церква брала активну участь у державних справах, звичайно, зі своєю делікатністю, обережністю", - заявив О. Лукашенко в понеділок у Мінську під час зустрічі з митрополитом Мінським і Слуцьким патріаршим екзархом всієї Білорусі Павлом, повідомляє Інтрфакс.

Президент нагадав, що з розвалом Радянського Союзу розвалилася й ідеологія, яка існувала в ті часи.

"Ми досі намагаємося якось вишикуватися ідеологічно. Нічого путнього практично не виходить, я це визнаю", - сказав він. "Не виходить не тому, що ми не можемо написати якийсь трактат (можемо, використовуючи все те, що напрацьовано, починаючи від Біблії і до комуністичної ідеології), а тому, що ще суспільство має це сприйняти", - продовжив глава держави.

У цьому зв'язку він запропонував: "Чому ми не можемо використовувати в нашому житті православ'я, християнство?

"Ми діяли разом, ні про що не домовляючись, йшли в потрібному напрямку. Це сприяло тому, що Церква зіграла колосальну роль у житті нашого суспільства", - констатував президент. "Церква практично не відсторонена від державних питань", - додав О.Лукашенко.

В результаті, за його словами, у держави склалася тісна співпраця з представниками Церкви. Президент зазначив , що навіть неодноразово був присутній "на засіданнях Синоду, коли мене запрошувал , коли накопичувалися питання , і багато ми вирішили". За словами О.Лукашенка, в суспільстві високий рівень довіри до Білоруської Православної Церкви. " Церква завжди за рейтингом після президента друге місце займає", - сказав він.