• Головна
  • Новини
  • Мусульмани Росії анонсують безпрецедентний Майдан у Москві...

Мусульмани Росії анонсують безпрецедентний Майдан у Москві

11.12.2013, 10:12
Мусульмани Росії анонсують безпрецедентний Майдан у Москві - фото 1
На вулиці можуть вийти сотні тисяч осіб

Мусульмани_Росії.jpgПредставники північнокавказьких громадських рухів і середньоазіатських діаспор вирішили провести на Манежній площі мітинг проти ксенофобії. Як розповіли члени громадських організацій Дагестану, невдоволення заборонами на носіння хіджабів в школах , перепонами в будівництві мечетей та арештами мусульманських активістів загрожує виплеснутися вуличним протестом в столиці Росії.

У Махачкалі 29 листопада пройшов загальнокавказький мітинг. «Найближчим часом ми оголосимо про проведення в Москві безпрецедентного за своїм масштабом загальноросійського мітингу проти ісламофобії , кавказофобії та ксенофобії» , - заявив один з організаторів Абакар Абакаров . Видання уточнює, що провести мітинг у столиці організатори планують не пізніше 25 грудня, однак готові перенести його на початок 2014 року в разі , якщо не встигнуть вчасно оформити заявку в столичну мерію. В акції візьмуть участь уродженці Дагестану, Чечні, Інгушетії, Північної Осетії і Ставропольського краю.

Безпосереднім приводом для проведення мітингу організатори назвали необхідність підтримки адвокату Мураду Мусаєву, якого звинувачують у підкупі свідків у справі про вбивство полковника Юрія Буданова і в тиску на присяжних. На своїй сторінці в Facebook один з організаторів мітингу Абакар Абакаров написав, що учасники заходу також зажадають притягнути до кримінальної відповідальності співробітників декількох федеральних телеканалів, у тому числі « Першого каналу» , «Росії 2 » і НТВ. На його думку, журналісти цих ЗМІ займаються розпалюванням міжнаціональної та релігійної ненависті. Про вуличних протестах заговорили і в середньоазіатських діаспорах.

«Мігрантів ситуація в Росії може довести до вибуху» , - заявив голова Спілки таджицької молоді Іззат Аман і поскаржився на «розгул фашизму в країні». «Торік, коли в Москві таджиків - двірникам не дали зарплату , вони вийшли і протестували. Коли ситуація досягне точки вибуху , вони вийдуть знову. Тільки в Москві 500 тисяч громадян Таджикистану, а по всій Росії їх два мільйони - мало не здасться», - зазначив він.

Про намір провести в Москві мітинг проти ксенофобії заявляла і Федерація мігрантів Росії. Акція планувалася як відповідь на «Російський марш» , який у листопаді кожного року проводять націоналісти. Однак згодом організатори відмовилися від своїх планів , пояснивши це рішення тиском з боку столичної влади, пише KM.RU , посилаючись на « Независимую газету». Про це повідомляє Експрес онлайн.