• Головна
  • Проекти
  • Держдеп США взаємодіятиме з релігійними спільнотами у зовнішній політиці...

Держдеп США взаємодіятиме з релігійними спільнотами у зовнішній політиці

23.08.2013, 09:48
Держдеп США взаємодіятиме з релігійними спільнотами у зовнішній політиці - фото 1
Державний секретар США Джон Керрі (John Kerry) оголосив про створення Управління з питань ініціатив релігійних спільнот.

Держдеп-США.jpg1.jpgДержавний секретар США Джон Керрі (John Kerry) оголосив про створення Управління з питань ініціатив релігійних спільнот.

Очільником нової структури у складі Держдепартаменту США став доктор теології Шон Кейсі (Dr. Shaun Casey) з Вірджинії, який отримав статус Спеціального Радника Держсекретаря США, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Згідно з офіційним повідомленням, оголошення цієї ініціативи відбулося 7 серпня 2013 року.

Нове управління буде формувати політику Держдепартаменту США у сферах взаємодії з релігійними спільнотами, буде тісно співпрацювати з ними, щоб їхні голоси були почуті в зовнішньополітичному процесі, в тому числі шляхом продовження співпраці з робочою групою Держдепартаменту США з питань релігії та зовнішньої політики. Нова структура буде взаємодіяти на регулярній основі з іншими урядовцями та управліннями, зосереджених на релігійних питаннях, в тому числі з Посолом з особливих доручень з питань свободи віросповідання Сюзан Джонсон Кук (Suzan Johnson Cook) та Управлінням Держдепартаменту з питань міжнародної свободі віросповідання.

Держсекретар Керрі, представляючи нового очільника Управління, сказав, що “міжнародна дипломатія стикається як з міжрелігійною ворожнечею, так і з викликами багатьох нерозв'язних заморожених конфліктів, викликами просто розуміння людей – одного народу до іншого – або навіть колосальними проблемами міжрелігійної ворожнечі, коли ми бачимо розрив країн і регіонів один від одного, а також величезні проблеми таких явищ, як глобальна зміна клімату, що дійсно є нашою відповідальністю”.

“Слід визнати, що в світі, де люди всіх віросповідань мігрують і змішуються, як ніколи раніше, ми стаємо глобальним співтовариством, тому ігнорування глобального впливу релігії, на мій погляд, несе в собі ризик і небезпеку”, – зауважив Джон Керрі.

Держсекретар також підкреслив, що при цьому не буде порушена лінія поділу між церквою і державою, закріплена в першій поправці до Конституції США. “Ми повинні знайти способи, щоб перевести наші вірування в зусилля, які об'єднають нас на загальне благо. Це можна зробити, не перетинаючи жодних ліній поділу взагалі”, – переконаний він.

У свою чергу д-р Шон Кейсі відзначив: “Дехто стверджував, що релігія все отруює, а інші казали, що релігія зможе все врятувати і вирішити. Однак реальність десь посередині”.

Пояснюючи причину створення нового Управління, його очільник зауважив: “Як релігійні лідери та релігійні громади формують своє середовище, вони також мають вплив і формують наші власні проблеми зовнішньої політики тут, у Сполучених Штатах. Неодмінно корисним для США буде зрозуміти релігійних лідерів та залучити їх до нашої дипломатії та зусиль у галузі розвитку”.

“Необхідно побудувати міцні відносини з релігійними діячами і співпрацювати з ними по цілому ряду напрямів: від запобігання конфліктів і пом'якшення їх наслідків, до заохочення прав людини та сприяння розвитку”, – відзначив Шон Кейсі.

Виконавчий директор Управління з питань конфесійного та добросусідського партнерства при Білому Домі Мелісса Роджерс (Melissa Rogers) пояснила основні завдання новоствореної структури.

За її словами, нове Управління Держдепартаменту “допоможе очолити нову стратегію Адміністрації, яка заохочує взаємодію з релігійними та іншими громадськими діячами щодо досягнення прогресу у досягненні трьох найважливіших цілей”. 

По-перше, йдеться про забезпечення сталого розвитку та більш ефективного гуманітарного реагування. Сприяння організаціям громадянського суспільства, і в тому числі релігійним лідерам, у вирішенні таких ключових питань, як боротьба з бідністю, ВІЛ/СНІДом, а також захист і виживання дітей. 

Друга мета полягає в просуванні плюралізму і прав людини, включаючи захист релігійної свободи. 

“Наша взаємодія з релігійними та іншими лідерами громадянського суспільства покликана заохочувати плюралізм та повагу прав людини всіх людей, у тому числі представників меншин або маргінальних груп. Тепер ми розуміємо, що іноді лідери громадянського суспільства можуть не погоджуватись із нашими позиціями з деяких питань, але ми прагнемо мати діалог”, – відзначила пані Роджерс. 

За її словами, третє завдання – попередження, пом'якшення наслідків і вирішення насильницьких конфліктів з метою зміцнення місцевої та регіональної стабільності та безпеки. “Дуже важливо розуміти, яким чином релігією можуть маніпулювати, щоб посилювати конфлікт, адже релігія не є невід'ємним джерелом конфлікту або насильницького екстремізму. Стратегічна взаємодія з релігійними лідерами може допомогти нам розірвати замкнене коло насильницьких конфліктів”, – заявила представниця Білого Дому.

Нагадаємо, що у квітні 2012 року делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій провела у Вашингтоні зустріч із високопосадовцями Держдепартаменту США.