• Головна
  • Новини
  • Президент Білорусі заявив про необхідність реформ у Православній Церкві...

Президент Білорусі заявив про необхідність реформ у Православній Церкві

01.08.2013, 10:39
Президент Білорусі заявив про необхідність реформ у Православній Церкві - фото 1
Президент Білорусі Олександр Лукашенко на прес-конференції в Мінську заявив, що Православна Церква потребує реформування.

Лукашенко.jpegПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко на прес-конференції в Мінську заявив, що Православна Церква потребує реформування, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Newsru.
 
"Весь світ змінюється, розвивається, більше того, змінюється не так, як хотіли б ми, і не так, як хотіла б Церква. З моєї точки зору, якщо змінюється світ, то й Церква повинна змінюватися. Мені здається, що ми напередодні якоїсь реформи Православної Церкви", – наводить слова білоруського лідера" Інтерфакс ".
 
При цьому Олександр Лукашенко сказав: "Слава Богу, що наша Церква не хворіє на ту заразу, якою захворіла Церква на Заході. Про це всі чули: педофілія, "голубизна"," рожеві", "зелені", – чорт знає що там коїться", – сказав Президент.
 
"Але захворювати ми вже починаємо, і думаю, тут Православна Церква з державою недопрацьовують. Ми можемо втратити ціле покоління молоді. До речі, про це говорить і Папа Франциск", – зазначив глава білоруської держави.
 
Лукашенко підкреслив, що він є прихильником того, "щоб наша Церква поступово реформувалася, починаючи від церковної мови". "Довгі молебні, служби, проповіді ... Адже доросле покоління, бабусі просто не витримують цього", – зауважив він.
 
Тому, на його думку, "треба бути більш короткими, компактними, більш сучасними".
 
"Я проти того, щоб люди приходили і дві - три години слухали молебень на ногах, не маючи можливості присісти", – сказав Лукашенко.
 
Президент є також противником того, щоб Церква будувала "величезні храми". "Вони повинні бути затишними, для душі, не треба тяжіти на людину", – сказав глава держави. "Це моя точка зору, ви мене запитали – я щиро відповів", – заявив білоруський Президент. "Може бути, я не правий, але вважаю, що Церква будь-якої конфесії повинна йти поруч із суспільством, не потураючи недоліків суспільства, а вона повинна боротися проти них", – додав він.
 
Президент підкреслив, що сказав про це відкрито, тому що "у нас молодий, активний, абсолютно здоровий патріарх, якого поважає молодь". "Якщо він зараз втратить час і не переконає своє оточення, паству, що треба потихеньку реформуватися, то, напевно, ми не скоро повернемося до цього питання", – сказав Президент.
 
"Тому надія на нашого патріарха, священнослужителів. Я ризикнув озвучити свою точку зору, і думаю, нам є над чим замислитися. У Білорусі ми про це подумаємо", – наголосив  Президент країни.