Відбулася історична приватна зустріч двох Пап

23.03.2013, 21:28
Відбулася історична приватна зустріч двох Пап - фото 1
Як повідомив прес-центр Ватикану, у суботу 23 березня 2013 року, приблизно о 12.45 римського часу Папа Франциск відлетів гелікоптером до літньої резиденції в Кастель Ґандольфо, де після зречення з уряду тимчасово перебуває Папа-емерит Бенедикт ХVІ.

Франциск-Бенедикт.JPGЯк повідомив прес-центр Ватикану, у суботу 23 березня 2013 року, приблизно о 12.45 римського часу Папа Франциск відлетів гелікоптером до літньої резиденції в Кастель Ґандольфо, де після зречення з уряду тимчасово перебуває Папа-емерит Бенедикт ХVІ. Як відомо, після закінчення ремонтних робіт, Бенедикт ХVІ проживатиме в приміщеннях колишнього монастиря «Мати Церкви» у Ватикані.

За повідомленням Радіо Ватикан, Святішого Отця Франциска зустрів Папа-емерит Бенедикт ХVІ, єпископ дієцезії Альбано, на території якої знаходиться Кастель Ґандольфо, Марчелло Семераро та Саверіо Петрілло, директор папської резиденції та посілостей в Кастель Ґандольфо. 

Як було заздалегідь повідомлено ватиканським прес-центром, не була передбачена жодна пряма телевізійна трансляція, адже йдеться про приватну зустріч Папи Франциска з Бенедиктом ХVІ. Це перша зустріч між теперішнім Святішим Отцем та Папою-емеритом. Досі вони мали тільки телефонні розмови: 10 днів після вибору Папи Франциска та 19 березня, в празник Святого Йосифа, з нагоди іменин Венедикта ХVІ.

На площі перед папською резиденцією в Кастель Ґандольфо зібралось багато вірних, велика кількість журналістів, фотографів та представників численних телевізійних каналів.

О. Федеріко Ломбарді, ТІ, директор прес-центру Ватикану, повідомив, що з Папою Франциском прибули архиєпископ Джованні Анджело Беччіу, заступник Державного Секретаря Апостольської Столиці в загальних справах, монсеньйор Альфред Шуереб, особистий секретар Папи Франциска, який був другим секретарем Венедикта ХVІ, та монсеньйор Леонардо Сап’єнца.

Як тільки Папа Франциск зійшов з гелікоптера, Бенедикт ХVІ поспішив до нього з обіймами. Після прибуття до папської резиденції, під час молитви в каплиці, Бенедикт ХVІ запропонував Папі Франциску почесне місце, але той відмовився, кажучи: «Ми – брати», і бажав, щоб вони обидва стали навколішки поряд. Протягом 45-ти хвилин, розповів о. Ломбарді, в бібліотеці тривала їхня приватна розмова. Папа Франциск подарував Бенедикту ХVІ ікону "Матері Божої Смиренності", пояснюючи, що це дар за так багато прикладів покори, які Бенедикт ХVІ проявив протягом свого понтифікату.

Директор ватиканського прес-центру розповів, що Папа-емерит був одягнений у звичайну білу рясу, а Святіший Отець Франциск – у білу рясу з накидкою та широким поясом.

Хоч, як зазначив о. Федеріко Ломбарді, це була перша особиста зустріч між Святішим Отцем Франциском та Папою-емеритом Ьенедиктом ХVІ, однак Папа Франциск, від першої хвилини свого вибору, багато згадував свого попередника, висловлюючи вдячність за його служіння Церкві протягом усього понтифікату.