Папа Франциск про целібат в Латинській Церкві

22.03.2013, 16:15
Папа Франциск про целібат в Латинській Церкві - фото 1
«Подвійне життя не приведе до добра» говорить Папа. «Я цього не приймаю, тому що в основі є брехня».

Jorge_Bergoglio_.jpgУ 2012 році кардинал Хохе Бергольйо в  книзі-інтерв’ю «На небі й на землі» розповів про своє ставлення до обов’язкового целібату в Латинській Церкві. Спершу він зазначив, що в Східних Церквах священики можуть одружуватися, і «вони дуже добрі священики». Тому, на думку тоді ще архиєпископа Хорхе: «Це питання дисципліни, а не віри, тому позиція щодо нього може змінитися». Про це інформує National Catholic Reporter.

З іншого боку сам кардинал виступає за збереження сьогоднішньої практики: «Я за збереження целібату, при всіх його плюсах і мінусах. Тому що у нас є десять століть хорошого досвіду, ніж невдач. Традиція має вагу і чинність».

Кардинал Бергольйо також додав: «В даний час, дисципліна безшлюбності є непорушною. Якщо, гіпотетично, в рамках західного католицизму буде переглянуте питання про безшлюбність, я думаю, це буде зроблено через культурні причини (як на Сході), але не як універсальний принцип».

Що абсолютно неприйнятно для Хорхе Бергольйо, то це священик, який не дотримується своєї обіцянки безшлюбності. Якщо священик падає, говорить Папа: «Я допомагаю йому стати на дорогу знову. При цьому священик повинен покаятись і дотримуватись безшлюбності».

«Подвійне життя не приведе до добра» говорить архиєпископ Буенос-Айресу. «Я цього не приймаю, тому що в основі є брехня».

Крім того, якщо жінка завагітніє від священика, «він повинен залишити служіння і повинен дбати про дитину, навіть якщо він вирішує не одружуватись на цій жінці. Бо, якщо дитина має право на матір, вона має право і на батька»