• Головна
  • Новини
  • Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя новообраного Патріарха Халдейської Католицької Церкви...

Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя новообраного Патріарха Халдейської Католицької Церкви

04.02.2013, 11:24
Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя новообраного Патріарха Халдейської Католицької Церкви - фото 1
У Ватикані 1 лютого 2013 р., повідомлено про те, що Єпископ Риму Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя нового Главу Халдейської Католицької Церкви.

Халдейська_Церква.JPGУ  Ватикані 1 лютого 2013 р., повідомлено про те, що Єпископ Риму Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя нового Главу Халдейської Католицької Церкви, інформує Радіо Ватикан.

28 січня 2013 року в Римі під проводом кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації для Східних Церков, засідав виборчий Синод Єпископів цієї Церкви, скликаний після того, як Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, подане попереднім Патріархом Блаженнішим Еммануїлом ІІІ кардиналом Деллі. Новим Халдейським Патріархом Вавилону канонічно обрано Високопреосвященнішого Луїза Сако, дотеперішнього халдейського архиєпископа Кіркуку (Північ Іраку).

Луїз Рафаїл І Сако народився в місті Заху на півночі Іраку 4 липня 1948 року. Закінчивши навчання в семінарії в Моссулі та отримавши священиче рукоположення, служив у місцевому катедральному храмі. Згодом навчався в Папському Східному Інституті в Римі, де здобув докторат зі східної Патристики, ліцензіят в Папському Інституті Арабських та Ісламських Студій, а пізніше, докторат з історії в паризькій Сорбонні, після чого повернувся на батьківщину. Деякий час служив парохом, пізніше був ректором патріаршої семінарії в Багдаді, а 27 вересня 2003 року його призначено архиєпископом Кіркуку.

Халдейська Католицька Церква постала внаслідок поєднання з Римом частини ієрархії та духовенства Ассирійської Церкви Сходу. Сучасний устрій вона отримали 1830 року, коли Папа Пій VIII затвердив митрополита Івана Гормиздаса Главою всіх халдейських католиків, надавши йому титул Вавилонського халдейського Патріарха, осідком якого спочатку було місто Моссул, а в середині ХХ століття його перенесено до Багдаду.

Халдейська Католицька Церква поширена на території сучасних Іраку, Ірану, Туреччини, інших країнах Близького Сходу та в діаспорі, нараховуючи 8 архиєпархій та 13 єпархій. В усьому світі вона об’єднує понад пів мільйона вірних, половина з яких проживають в Іраку, становлячи більшість місцевих християн.