Обама склав присягу на двох Бібліях

22.01.2013, 10:20
Обама склав присягу на двох Бібліях - фото 1
Президент США Барак Обама склав клятву глави держави на сходах Капітолія, де відбувається церемонія інавгурації глави держави – 57-ма за рахунком в історії Сполучених Штатів.

Обама.jpgПрезидент США Барак Обама склав клятву глави держави на сходах Капітолія, де відбувається церемонія інавгурації глави держави – 57-ма за рахунком в історії Сполучених Штатів.

За кілька хвилин до 12-ї години за місцевим часом на трибуну піднявся голова Верховного суду Джон Робертс. Він попросив Б.Обаму покласти руку на Біблію і повторювати за ним слова, які прописані в другій статті Конституції.

Б.Обама вимовив: «Я, Барак Хуссейн Обама, урочисто присягаюся і підтверджую, що чесно виконуватиму обов’язки президента Сполучених Штатів і буду, наскільки дозволять мої сили, оберігати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів».

До цього він за традицією додав: «Та допоможе мені Бог». Цього разу Б.Обама складав присягу на двох Бібліях. На одній із них у 1861 році присягав президент Авраам Лінкольн, інша належала видатному борцеві за права афроамериканців Мартіну Лютеру Кінгу, на честь якого сьогодні в США відзначається національне свято. Трохи раніше свою клятву склав віце-президент Джозеф Байден, пише УНІАН.

Як повідомив Білий дім, після складання присяги Б.Обама в будівлі Конгресу офіційно підтвердить висунення кандидатур Джона Бреннана, Чака Хейгела, Джейкоба Лью і Джона Керрі, відповідно, на посади керівника ЦРУ, міністрів оборони і фінансів, а також держсекретаря США.

Відповідно до 20-ї поправки до Конституції США другий термін президентських повноважень Б.Обами почався 20 січня опівдні за місцевим часом. Зазвичай цього дня проводяться й інавгураційні врочистості. Проте цього року день випав на неділю, а в таких випадках основні святкування переносяться на понеділок. У неділю ж відбулися лише так звані «приватні церемонії».

Спочатку присягу в своїй резиденції склав Дж.Байден, а потім – у Блакитній кімнаті Білого дому – і Б.Обама. Разом із цим президент і віце-президент поклали вінки на Арлінгтонському національному кладовищі, відвідали богослужіння, а ввечері взяли участь в інавгураційному прийомі.

Сьогодні вранці Б.Обама також відвідав храм – Єпископальну церкву Святого Іоанна навпроти Білого дому. Її називають «церквою президентів», оскільки з моменту першого богослужіння там у 1816 році глави держави приходять до неї регулярно.

Б.Обама звернувся до співгромадян з інавгураційною промовою. За різними оцінками, в центрі міста зібралося від 500 до 800 тис. чоловік, бажаючих послухати президента. Потім глава держави і віце-президент візьмуть участь в інавгураційному параді, який триватиме близько трьох годин. Увечері Б.Обама разом із дружиною Мішель побуває на двох інавгураційних балах. Для одного з таких прийомів відомий кондитер Дафф Голдман приготував 25-кілограмовий торт, розрахований на 200 чоловік. У 2009 році таких балів налічувалося 10, а зараз їх кількість вирішили скоротити з міркувань економії.