• Головна
  • Новини
  • У 35-ій Європейській зустріч молоді Тезе в Римі взяло участь понад сорок тисяч юнаків і дівчат з усієї Європи та інших континентів...

У 35-ій Європейській зустріч молоді Тезе в Римі взяло участь понад сорок тисяч юнаків і дівчат з усієї Європи та інших континентів

02.01.2013, 09:26
У Римі з 28 грудня по 2 січня тривала 35-та щорічна Європейська зустріч молоді, організована екуменічною спільнотою Тезе (Taize).

У Римі з 28 грудня по 2 січня тривала 35-та щорічна Європейська зустріч молоді, організована екуменічною спільнотою Тезе (Taize).

У той час, коли в усьому світі святкування Нового Року пов’язані з масовими гуляннями, ось уже понад 30 років брати-монахи з Тезе організовують для молоді зовсім іншу – молитовну зустріч. Кожного року вона проходить в іншій країні та збирає десятки тисяч молодих людей віком до тридцяти п’яти років. Молодь проживає в родинах, парафіяльних приміщеннях, школах. Молодь ставиться до цієї зустрічі не як до канікул, а як до зустрічі з Христом та ближніми.

Такі молодіжні зустрічі проводяться також і на інших континентах світу. Наприклад, у листопаді 2012 року місцем проведення зустрічі африканської молоді стало місто Кіґалі, столиця Руанди.

За повідомленням Радіо Ватикан, від 28 грудня до 2 січня місто Рим приймає понад сорок тисяч юнаків і дівчат з усієї Європи та представників інших континентів світу. Вже понад 10 років у зустрічах бере участь також і греко-католицька та римо-католицька молодь України. Європейська зустріч молоді, організована екуменічною спільнотою з Тезе, є одним з етапів «паломництва довіри на землі», яке спільнота з Тезе розпочала 1980 року. Це паломництво має на меті вести кожного учасника до глибшої віри в Христа і до активнішої участі у церковному житті. Молодіжні зустрічі з Тезе – це шлях довіри: довіри між людьми, довіри між християнами різних Церков, народами, це шлях довір’я до Бога.

Ці зустрічі є екуменічними, адже молодь, яка на них збирається, належить до різних християнських Церков. Не бракує молодих людей також й інших релігій. Усі вони спільно моляться в найважливіших римських базиліках та церквах. У суботу о 18-ій годині пісні з Тезе залунають на площі святого Петра у Ватикані під час зустрічі з Папою Венедиктом ХVІ.

Молоді люди дискутують в молодіжних групах, які провадять брати з Тезе та волонтери, діляться молитовним і життєвим досвідом. Слід згадати, що також і українська греко-католицька парафія святих Сергія і Вакха є одним із місць, де молодь з різних країн Європи буде збиратись на спільні молитовні зустрічі. Також і з України вже прибуло кілька тисяч молодих людей. 

Брат Алоїс, який після трагічної загибеі засновника, брата Роже Шутца, від 2005 року очолює спільноту Тезе, висловив сподівання, що зустріч у Римі стане чудовим досвідом спільноти й молоді люди зможуть відкрити Церкву як місце приязні, де зустрічаємось, долаючи будь-які бар’єри. А Тим, хто нас збирає, є Воскреслий Христос!»

Пригадаємо, що екуменічна монаша спільнота була заснована понад 70 років тому у французькому селищі Тезе братом Роже Шутцом, що був протестантського віровизнання і який трагічно загинув 2005 року. Спільнота складається тепер з понад сотні братів приблизно тридцяти національностей, як членів різних протестантських Церков, так і католиків.

Теги: #Тезе