В околицях Єрусалима виявлено стародавній юдейський храм

28.12.2012, 09:25
В околицях Єрусалима виявлено стародавній юдейський храм - фото 1
У ході археологічних розкопок, які проводилися на місці будівництва нової ділянки шосе № 1, що зв`язує Тель-Авів з Єрусалимом, були виявлені стародавні об`єкти, що відкривають невідомі сторінки раннього юдейського культу та історії біблійної Юдеї.

У ході археологічних розкопок, які проводилися на місці будівництва нової ділянки шосе № 1, що зв`язує Тель-Авів з Єрусалимом, були виявлені стародавні об`єкти, що відкривають невідомі сторінки раннього юдейського культу та історії біблійної Юдеї, повідомляє «Православие.By» із посиланням на Управління стародавностей Ізраїлю.

Місцем розкопок став розташований на захід від Єрусалима район, відомий як Тель-Моца. Його значення для археологів важко переоцінити. У минулому тут неодноразово знаходили унікальні артефакти, що датуються різними епохами.

Юдея.jpg

Як передбачається, на цьому місці розташовувалася стародавня Моца – один із центральних міст коліна Веніаміна. Уперше населений пункт згадується в книзі Ісуса Навина. У 90-і роки XX століття у Тель-Моца були виявлені громадські будови і великий складський комплекс.

У ході нинішніх розкопок археологи знайшли іудейський храм, що датується X століттям до нашої ери – початком епохи Царів. Як зазначають археологи, подібних культових об`єктів майже не збереглося. Ще дивніше знайти святилище не у віддаленому районі Іудеї, а в безпосередній близькості до Єрусалима, де розташовувався центральний храм.

Вхід у масивну кам`яну споруду був зі сходу – як прийнято в культових спорудах давнини. "Перші промені сонця повинні були освітити храм зсередини, ставши свідченням божественної присутності", – зазначив керівник розкопок доктор Хамуді Халайла.

Поруч зі спорудою було виявлено чотирикутну платформу, котра, швидше за все, слугувала вівтарем. Неподалік розташовувалося і сховище культових приналежностей, де були виявлені і керамічні фігурки, призначення яких ученим ще належить з`ясувати.

Йдеться про скульптурні зображеннях людських голів, із пласкими головними уборами і кучерявим волоссям, а також про фігурки тварин, насамперед – упряжних коней. Вони свідчать, що рання Іудея відчувала вплив сусідніх, язичницьких цивілізацій.

"Ці знахідки відкривають завісу таємниці над місцевими іудейськими храмами, дозволяють судити про культ раннього царства, про культ до реформ царів Озії та Ієзекії, які незадовго до падіння Іудейського царства знищили місцеві іудейські святилища", – розповіли археологи.