Ватикан вперше канонізував індіанку

22.10.2012, 12:17
Ватикан вперше канонізував індіанку - фото 1
Папа Римський Бенедикт XVI канонізував сім осіб, у тому числі першу святу індіанку - Катері Текаквіта (Kateri Tekakwitha) з племені могавків.

Papa.jpgПапа Римський Бенедикт XVI канонізував сім осіб, у тому числі першу святу індіанку - Катері Текаквіта (Kateri Tekakwitha) з племені могавків.

Про це він повідомив під час недільної меси латинською мовою в Римському соборі святого Петра, передає Укрінформ з посиланням на Associated Press.

Катері Текаквіта (1656-1680) відома також як "Лілія могавків". Вона була донькою християнки з племені алгонкінів і могавського вождя-язичника. 1677 року Текактвіту хрестили єзуїти. Незабаром після цього вона через переслідування індіанців залишила своє плем'я і пройшла пішки понад 300 кілометрів до католицької місії Святої Марії, розташованої неподалік Монреаля. 1679 року Текаквіта прийняла обітницю безшлюбності. Вона була відома своєю цнотливістю.

1980 року папа Римський Іоанн Павло II зарахував Текаквіту до лику блаженних, а в лютому 2012 року Бенедикт XVI оголосив про рішення зарахувати її до лику святих - вона була кандидатом на канонізацію з 1932 року. Текаквіті приписуються різні чудеса, здійснені нею після смерті.

Серед зарахованих до лику святих 21 жовтня також черниця францисканського ордена Маріана Коуп (Marianne Cope, 1838-1918). Американка німецького походження, вона відома також як "мати Маріана з Молокаї" за допомогу хворим на проказу на гавайському острові Молокаї.

Крім того, Бенедикт XVI канонізував і філіппінського мученика Педро Калунгсода (1654-1672), який навернув до католицизму корінне населення островів, а потім був убитий аборигенами. Він став другим філіппінським святим після Лоренсо Руїса.

Окрім них, офіційно стали святими французький єзуїт Жак Бертьє (Jacques Berthieu), страчений на Мадагаскарі 1896 року, мирянка із Баварії Марія Шеффер (Maria Schaeffer), прикута до ліжка, вона поширювала слово Господа в сусідніх селах аж до своєї смерті 1925 року, італійський священик Джованні Баттіста П’ямарта (Giovanni Battista Piamarta), який допомагав наприкінці XIX століття молоді під час індустріальної революції, та іспанська черниця Марія дель Кармен (Maria del Carmen), що допомагала в XIX столітті бідним жінкам.