• Головна
  • Новини
  • ПАРЄ виступає за свободу вибору в освіті та проти релігійної нетерпимості...

ПАРЄ виступає за свободу вибору в освіті та проти релігійної нетерпимості

03.10.2012, 13:14
ПАРЄ виступає за свободу вибору в освіті та проти релігійної нетерпимості - фото 1
З 1 по 5 жовтня 2012 року триває осіння пленарна сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в місті Страсбурзі.

pace1.jpgЗ 1 по 5 жовтня 2012 року триває осіння пленарна сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в місті Страсбурзі.

Під час сесії заплановано розглянути низку робочих документів стосовно демократичних свобод, прав людини та свободи віросповідання, повідомляє Інститут релігійної свободи.

4 жовтня ПАРЄ заслухає доповідь Комітету з культури, науки, освіти та ЗМІ на тему «Права на свободу вибору в сфері освіти в Європі».

У проекті Резолюції зазначено: “Держави-члени Ради Європи повинні розробити таку систему освіти, яка забезпечує рівні можливості і якісну освіту для всіх учнів, для передачі знання та цінностей, спрямованих на просування основних прав і демократичної громадянськості”.

Резолюція передбачає, що члени Ради Європи, серед яких і Україна, повинні гарантувати фундаментальне право на свободу вибору в сфері освіти відповідно до Європейської конвенції з прав людини. При цьому у документі зауважується: “Це право, яке тісно пов'язане з правом на освіту та свободу совісті, тягне за собою обов'язок держави поважати право батьків забезпечувати дітям освіту і навчання відповідно до їх власних релігійних і світоглядних переконань”.

Нагадаємо, що подібні законодавчі ініціативи вже багато років не знаходять належної підтримки у Верховній Раді України, незважаючи на позицію релігійної громадськості.

На сесії ПАРЄ також буде розглянуто відповідь на Рекомендацію № 1987 (2011) «Боротьба з усіма формами дискримінації на основі релігії», підготовлену Комітетом Міністрів. В даному документі акцентується увага на декларації про свободу віросповідання, прийнятій в січні 2011 року. При цьому відзначається ключова роль Ради Європи у зміцненні демократичної стабільності для боротьби з усіма формами нетерпимості, дискримінації та екстремізму, в тому числі пов'язаних з релігійними переконаннями.

Одним із робочих документів цієї сесії також є письмова декларація під назвою «Насильство проти християн на півночі Нігерії».

35 членів Парламентської Асамблеї, що підписали декларацію, відзначають зростаючу кількість нападів та насильства, спрямованих проти християн півночі Нігерії. Вони закликають держави-члени Ради Європи діяти в напрямках, вказаних в Резолюції № 1846 (2011) та Рекомендації № 1987 (2011) щодо боротьби з усіма формами дискримінації на основі релігії.

Теги: #ПАРЄ