• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил і глава католиків Польщі спільно закликали росіян та поляків до примирення й захисту «духовного фундаменту Європи»...

Патріарх Кирил і глава католиків Польщі спільно закликали росіян та поляків до примирення й захисту «духовного фундаменту Європи»

20.08.2012, 16:51
17 серпня в Королівському палаці Варшави відбулася урочиста церемонія підписання Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і головою Польської католицької єпископської конференції митрополитом Юзефом Михаликом Спільного послання народам Росії і Польщі.

17 серпня в Королівському палаці Варшави відбулася урочиста церемонія підписання Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і головою Польської католицької єпископської конференції митрополитом Юзефом Михаликом Спільного послання народам Росії і Польщі, повідомляє сайт Московського Патріархату.

Суть послання не відноситься до числа богословських і міжцерковних документів і не зачіпає питання віросповідання, а полягає у заклику до примирення і взаємного прощення в дусі християнської любові.
 
Глава РПЦ і голова Єпископської конференції Польщі «від імені Російської Православної Церкви і Католицької Церкви у Польщі звертаються зі словом примирення до віруючих двох Церков, до двох народів і до всіх людей доброї волі» з метою «зробити свій внесок у справу зближення Церков і примирення народів».
 
Лідери Церков заявляють про вступ «на шлях щирого діалогу в надії, що він допоможе нам залікувати рани минулого і подолати взаємні забобони і нерозуміння, а також зміцнить нас у прагненні до примирення».
 
Заклик до віруючих Росії і Польщі «просити вибачення за завдані один одному образи, несправедливість і всяке зло» не означає забуття, сказано в документі. «Пам'ять являє собою важливу частину нашої ідентичності. Ми також маємо борг пам'яті перед жертвами минулого, які були замучені і віддали своє життя за вірність Богові та вітчизні. Пробачити – значить відмовитися від помсти і ненависті, брати участь у творенні згоди і братерства між людьми, нашими народами і країнами, що є основою мирного майбутнього».
 
На церемонії підписання документа були присутні глава Польської Православної Церкви митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва (Грицуняк), члени делегації Російської Православної Церкви та Польської католицької єпископської конференції.
 
Після підписання документу Патріарх Кирил звернувся до присутніх. «Російська Православна Церква і Католицька Єпископська конференція Польщі доклали чимало сил, щоб розробити Спільне послання народам Росії і Польщі, переконавши при цьому багатьох скептиків у необхідності появи такого документа, - заявив, зокрема, Патріарх Кирил. – Підписаний нами зараз документ є не черговою політичною декларацією, які в безлічі виникають у суспільній сфері, а пастирським свідченням про те, що наша віра закликає нас до подолання негативних стереотипів, які склалися історично, до взаємної пошани і довіри».
 
За його словами, в наші дні християни «як ніколи покликані пліч-о-пліч відстоювати своє право жити по своїй вірі, сповідуючи Істину перед обличчям оточуючих». Тому «якщо сьогодні ми дозволимо зруйнувати духовний фундамент Європи, який наражається на небезпеку в тому числі і по причині наших поділів, то в найближчому майбутньому нас очікують такі прояви ненависті і насильства, у порівнянні з якими двадцяте століття може комусь здатися епохою миру і благоденства».
 
Напередодні, 16 серпня, у Варшаві відбулася зустріч Предстоятеля РПЦ з головою та членами президії Польської католицької єпископської конференції. Учасниками зустрічі також стали митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва з двома польськими православними архиєреями.

Також 16 серпня відбулася зустріч Патріарха з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським. Глава польської держави виголосив промову, в якій назвав перший в історії візит глави РПЦ в Польщу «знаменною подією високого рангу», а запрошення Польської Православної Церкви надає цьому візитові, за словами Б. Коморовського, більш ширший вимір.
 
За словами Президента Комаровського, шлях до примирення – це, насамперед, спілкування, засноване на фундаментальних цінностях, таких, як свобода і відповідальність, любов до ближнього і прощення; і тому саме Церкви - Православна і Римо-Католицька – покликані сприяти російсько-польському зближенню .
 
У відповідному слові Патріарх Кирил висловив побажання, щоб Росія та Польща стали вірними союзниками в утвердженні на європейському континенті справедливого світопорядку, заснованого на євангельських істинах.