Помер найстаріший єпископ Католицької Церкви

15.05.2012, 12:19
У віці 106-ти років і двох місяців у Ніцці помер Антуан Нгуєн Ван Тієн — найстаріший єпископ Католицької Церкви в світі.

Антуан Нгуєн Ван Тієн У віці 106-ти років і двох місяців у Ніцці помер Антуан Нгуєн Ван Тієн — найстаріший єпископ Католицької Церкви в світі. Від 1960 до 1968 він був ординарієм єпархії Вінь Лонг у В'єтнамі, від 1985 року він жив у єпархії в Ніцці, де був почесним каноніком собору. У цій церкві відбудеться урочистий похорон в'єтнамського єрарха, — повідомляє Католицький оглядач з посиланням на info.wiara.pl.

Єпископ народився 13 березня 1906 року в Цай Кон в єпархії Кан Тхо, на півдні В'єтнаму. Його висвятили 20 лютого 1932, після чого він працював у своїй рідній єпархії. 24 листопада 1960 блаженний Папа Іван XXIII призначив його єпископом південнов'єтнамської єпархії Вінь Лонг; свячення уділив йому 22 січня наступного року його попередник на цьому посту, Архиєпископ П'єр Мартін Нго Тхик Дінь – старший брат багаторічного диктатора Південного В'єтнаму, Жана-Батиста Дінь Нго Діема.

Єпископ Нгуєн Ван Тієн брав участь у чотирьох сесіях II Ватиканського Собору. Той факт, що його святив контроверсійний Архиєпископ, який спочатку симпатизував лефевристам, а потім седевакантистам (які вважали, що зараз не існує правовірного папи), також вплинув на його долю. Як «людина Архиєпископа» 1968 році він мусів піти у відставку зі своєї посади. Папа Павло VI призначив його титулярним єпископом.

Незабаром після цього єпископ Нгуен Ван Тієн вирушив до Європи і оселився у Франції, а від 2003 року він мешкав у будинку для священиків-емеритів.

Після смерті єпископа Нгуена Ван Тієна найстарішим єпископом Католицької Церкви є ординарій Пхеньяну (Північна Корея), єпископ Френсіс Хонг Ен Хо, якого сто п'ята річниця від дня народження припадає на 12 жовтня. Він зазнав переслідувань з боку комуністичної влади, вперше був арештований ще 1949 року. У 1962 році він взяв участь у першій сесії II Ватиканського Собору, але після повернення у свою країну про нього нічого не чути. Вважають, що – як і більшість католиків у Північній Кореї – він помер у «виховному» таборі. Проте, через відсутність доказів смерті, його ім'я досі з'являється в щорічнику Ватикану «Annuario Pontificio» з підписом «зниклий». У зв'язку з тим, що він офіційно займає посаду єпископа, Папа призначає тільки апостольських адміністраторів.

Тому фактично найстаршим єпископом Католицької Церкви зараз є 102-річний єпископ Гері Леульєт, емеритований єпископ Ам'єну, Франція.