У Ватикані аналізують відповідь лефевристів

19.04.2012, 10:48
У Ватикані аналізують відповідь лефевристів - фото 1
Очільник лефевристів, Генеральний настоятель Священичого Братства святого Пія Х Бернар Фелле надіслав у Ватикан відповідь у рамках переговорів про поєднання з Католицькою Церквою.

ЛефевристиОчільник лефевристів, Генеральний настоятель Священичого Братства святого Пія Х Бернар Фелле надіслав у Ватикан відповідь у рамках переговорів про поєднання з Католицькою Церквою, інформує CREDO.

Про цей лист Папська Комісія «Ecclesia Dei», яка діє при Конгрегації Віровчення, домовилась з монсеньйором Бернаром Фелле під час зустрічі 16 березня в осідку Конгрегації Віровчення.

Про надходження відповіді монсеньйора Бернара Фелле повідомили 18 квітня у Ватикані. Зміст листа наразі не розголошується. Комісія «Ecclesia Dei» проаналізує отриманий текст та представить його для остаточної оцінки Святішому Отцеві.

Нагадаємо, що минулого місяця у Ватикані відбулася зустріч між кардиналом Вільямом Левадою, Префектом Конгрегації Віровчення, який очолює Папську Комісію «Ecclesia Dei», та архиєпископом Бернаром Фелле. Вона відбулася в контексті діалогу, започаткованого з метою подолання розколу між Апостольською Столицею та згаданим братством. Раніше, 14 вересня 2011 року, відбулася зустріч, під час якої архиєпископові Фелле вручено «Доктринальну преамбулу», в якій вміщено умови для відновлення повного сопричастя, пропонуючи доктринальні принципи та критерії для пояснення католицької доктрини, необхідні для забезпечення вірності Церковному Вченню. У січні Братство передало до Ватикану свою відповідь, яку розглянула Конгрегація Віровчення та Святіший Отець.

Під час березневої зустрічі архиєпископові Фелле вручено лист з оцінкою його відповіді, в якому зазначалось, що висловлена ним позиція не є достатньою для подолання доктринальних проблем, які лежать в основі розколу між Католицькою Церквою та Братством. Бажаючи уникнути остаточної схизми, кардинал Левада висловив побажання, щоб архиєпископ Фелле уточнив свою позицію, щоб можна було осягнути поєднання, якого бажає Святіший Отець.

Першим переломним кроком на зустріч лефевристам, які не визнають постанов ІІ Ватиканського Собору, особливо в питаннях екуменізму, Бенедикт XVI зробив у 2009 році. Тоді Папа зняв екскомуніку з чотирьох єпископів-лефевристів, які були рукоположені у 1988 році всупереч волі блаженного Йоана Павла ІІ.