• Головна
  • Новини
  • Католицькі єпископи засудили філіппінців, які розпинають себе у Страсну п’ятницю...

Католицькі єпископи засудили філіппінців, які розпинають себе у Страсну п’ятницю

04.04.2012, 13:10
Католицькі єпископи засудили філіппінців, які розпинають себе у Страсну п’ятницю - фото 1
Конференція католицьких єпископів Філіппін виступила проти поширеної серед місцевих католиків традиції добровільного розп’яття у Страсну п’ятницю.

Розпяття-на-Філіпінах.jpgКонференція католицьких єпископів Філіппін виступила проти поширеної серед місцевих католиків традиції добровільного розп’яття у Страсну п’ятницю.

Десятки філіппінців щорічно всього в декількох десятках кілометрів від сучасної столиці Філіппін Маніли за даною попередньо обітницею або просто в якості добровільно прийнятого покарання за гріхи, дозволяють себе розіп’яти в Страсну п’ятницю, повторюючи хресні муки Христа.

Кисті їх рук і стопи прибивають до дерева десятисантиметровими цвяхами, продезинфікованими спиртом. Ніяке знеболення при цьому не практикується, але залишаються на хресті вони в середньому лише дві-три хвилини, і учасників церемонії попередньо оглядає спеціальна «медкомісія». В той же день по всій країні проходять масові процесії, учасники яких бичують свої оголені спини, поки ті не покриваються кров’ю.

Ці видовища залучають на острови багато туристів. В останні роки місцева влада намагається не допускати туристів в місця, де здійснюються розп’яття. Рішення влади привітав Ватикан, який багато разів виступав з осудом натуралістичних «перегинів» в філіппінських формах народного католицького благочестя. Про це пише християнський портал КІРІОС.

Глава філіппінського єпископату архієпископ Хосе Пальма закликав віруючих під час Страсного тижня приділяти більше уваги відновленню віри, а не фізичних страждань. «Великдень має стати, перш за все, часом оновлення духовного життя, а не зовнішньої його маніфестації напоказ», – заявив архієпископ. Єрарх нагадав, що під час Великого посту Католицька Церква надає віруючим досить способів для умертвіння плоті і духовного очищення.Вперше велів себе розіп’яти на хресті виконуючий роль Ісуса під час процесії в Страсну п’ятницю Артеміо Аноз в 1962 році.