Папа Римський закликав кубинців шукати справжню свободу

29.03.2012, 10:13
Папа Римський закликав кубинців шукати справжню свободу - фото 1
Папа Римський Бенедикт XVI завершив свій триденний візит на Кубу Месою на площі Революції в Гавані, в якій він закликав кубинців до пошуку справжньої свободи. Послухати Папу прийшли сотні тисяч жителів Куби.

Бенедикт-Куба.jpgПапа Римський Бенедикт XVI завершив свій триденний візит на Кубу Месою на площі Революції в Гавані, в якій він закликав кубинців до пошуку справжньої свободи. Послухати Папу прийшли сотні тисяч жителів Куби.

Бенедикт XVI також піддав критиці американське торгове ембарго проти Куби, яке, за його словами, піддає кубинців незаслуженим випробуванням і не сприяє побудові оновленого і гармонійного суспільства, у кожного члена якого є право на основні свободи. Раніше Понтифік провів півгодинну зустріч з лідером кубинської революції Фіделем Кастро.

За словами представника Ватикану, зустріч Бенедикта XVI з Кастро була "жвавою та душевною", і її учасники навіть пожартували з приводу свого віку - їм обом за 80. Папа Римський і Фідель Кастро говорили також про неможливість науки вирішити всі виклики, перед якими в майбутньому виявиться людство. Незважаючи на різноманіття порушених у ході цієї бесіди тим, Папа, судячи з усього, не став перетворювати зустріч з Фіделем в політичну дискусію.

Під вівторок Бенедикт XVI зустрівся з молодшим братом Фіделя, нинішнім президентом Куби Раулем Кастро. Під час Меси на площі Революції Рауль сидів у першому ряду.

Натовпи охочих поклонитися Папі почали збиратися на площі в центрі Гавани за кілька годин до початку служби. При вигляді Бенедикта XVI вони вітали його криками "Хай живе Папа! Хай живе Куба!".

Понтифік виголосив несподівано політизовану проповідь, в якій говорив про необхідність побудувати на Кубі більш відкрите суспільство, засноване на правді, справедливості та примиренні. В ході свого триденного візиту на Кубу Папа Римський неодноразово звертався до теми свободи. Так, у місті Сантьяго він говорив про те, що молиться про "потреби стражденних, позбавлених волі".

В ході зустрічі з Раулем Кастро Бенедикт XVI висловився за те, щоб Церква могла відігравати більш активну роль в житті кубинців, і попросив зробити Страсну п'ятницю державним святом. Ще до прибуття на Кубу Понтифік висловив стурбованість тим, що "комунізм не співвідноситься з реальністю", і заявив, що владі в Гавані необхідно знайти нову економічну модель, повідомляють Подробности.