• Головна
  • Новини
  • Мер Парижа проти зведення православного храму біля Ейфелевої вежі...

Мер Парижа проти зведення православного храму біля Ейфелевої вежі

03.03.2012, 10:48
Раніше повідомлялося, що Москва розраховує отримати дозвіл на будівництво духовно-культурного центру вже навесні 2012 року. За словами посла РФ у Франції Олександра Орлова, церемонія закладки першого каменя може відбутися вже на початку осені.

Мер Парижа Бертран Деланоє виступає проти проекту будівництва російського духовно-культурного православного центру в Парижі на ділянці, визнаній ЮНЕСКО світовою спадщиною. Деланоє впевнений, що проект, який передбачає будівництво храму, увінчаного п'ятьма золотими куполами і поєднаного з культурним центром скляним "балдахіном", порушить гармонію історичного району Парижа. 

На його думку, будь-яке будівництво на берегах Сени, що знаходяться під захистом ЮНЕСКО, неможливо без схвалення міжнародних експертів. Він зазначив, що на конкурсі проектів забудови ділянки були представлені більш гідні ідеї, які більшою мірою враховують гармонію образу французької столиці. "Сучасна архітектура на берегах Сени - рідкість. Такі приклади, як музей примітивного мистецтва та Інститут арабського світу, служать прекрасними доказами того, що тільки найбільший творчий потенціал і найвищі вимоги дозволяють сформувати спадщину завтрішнього дня", – заявив мер. Про це  повідомляє ria.ru.

В кінці січня Росія подала в префектуру Парижа заявку на будівництво православного храму і російського культурного центру на місці нинішнього будинку французької національної метеослужби Meteo France на набережній Сени, недалеко від Ейфелевої вежі. Проект був розроблений групою французьких і російських архітекторів під керівництвом іспанця Мануеля Нуньєса Яновський (Manuel Nunez Yanowsky).

Раніше повідомлялося, що Москва розраховує отримати дозвіл на будівництво духовно-культурного центру вже навесні 2012 року. За словами посла РФ у Франції Олександра Орлова, церемонія закладки першого каменя може відбутися вже на початку осені. Конкурс на придбання ділянки був виграний Росією навесні 2010 року. На думку творців проекту, будівництво російського духовного і культурного центру на набережній Бранлі в Парижі стане символом російсько-французької дружби.