В Китаї продовжуються переслідування католиків

27.02.2012, 14:06

Китайська поліція розпочала запеклу кампанію з переслідування підпільної католицької громади на території Внутрішній Монголії. Протягом останніх тижнів декілька священиків були заарештовані, інші досі переховуються, щоб уникнути арешту, десятки католицьких громад на всій території не мають можливості брати участь у богослужіннях.

Китайська поліція розпочала запеклу кампанію з переслідування підпільної католицької громади на території Внутрішній Монголії. Протягом останніх тижнів декілька священиків були заарештовані, інші досі переховуються, щоб уникнути арешту, десятки католицьких громад на всій території не мають можливості брати участь у богослужіннях. Священиків змушують пройти бесіди на теми релігійної політики Китаю.

14 лютого було закрито підпільну католицьку семінарію. За даними AsiaNews, ескалація ситуації в регіоні пов'язана із загальною політичною ситуацією в країні. Конфлікти існують також і в середині католицької спільноти Китаю, вони пов'язані з неоднозначною позицією єпископа Пола Мен Квінглу, визнаного Святим Престолом, однак який водночас є віце-президентом Патріотичної Асамблеї Китаю, організаційні принципи якої вважаються «несумісними з католицькою доктриною».

Підпільна католицька громада єпархії Суйюань (Внутрішня Монголія) налічує близько 30 000 віруючих, 35 священиків і 90 черниць. Протягом довгого часу, майже 20 років, громада процвітала доти, доки влада не чинила перешкод. Однак почалися переслідування тих, хто збирався таємно в приватних будинках. 30 січня шість священиків були заарештовані. Серед них ректор підпільної семінарії, о. Йосиф Пан Жанксіонг. 31 січня заарештували єпархіального адміністратора о. Гао Жіанпінга.

Близько 30 священиків, які залишаються на волі, переховуються, щоб уникнути в'язниці. В наслідок цього, 19 лютого віруючі не мали можливості брати участь у богослужіннях. Чотирьох священиків, які були заарештовані 30 січня, було звільнено, але вони змушені щодня з‘являтись в поліцію для відповідних бесід, в ході яких їм, як повідомляє AsiaNews, «промивають мізки».

З іншого боку їх також примушують служити месу в присутності офіційного єпископа монс. Мена та двох інших священиків з офіційно-визнаної Китаєм спільноти.

Підпільної єпархії Суйюань (Внутрішня Монголія) відповідно до китайських законів не існує: за наказом політичного керівництва, її церковна територія була приєднана до єпархії Хух-Хото у 1980 році. Офіційна спільнота складається близько з 2 тисяч віруючих та очолюється єпископом Пол Мен Квінглу, якого визнає китайський уряд і Святий Престол. В день свого рукоположення, монсеньйор Мен висловив сподівання на примирення з підпільними спільнотами. Але пізніше він взяв участь в незаконному рукоположенні в Ченде і був призначений віце-президентом Патріотичної Асамблеї. До цих пір не зрозуміло, чи він остаточно примирився зі Святим Престолом.

Враховуючи невизначеність свого становища, багато підпільних священиків вважають за краще не вступати в офіційні католицькі спільноти і апелюють до керівництва Католицької Церкви, яке, з одного боку, стверджує, що діяльність Патріотичної Асоціації «несумісна» з католицькою доктриною (тому що метою Асоціації є розбудова Католицької Церкви незалежної від Риму), а з іншого боку – Ватикан йде на компроміс, коли визнаний Святим Престолом єпископ займає посаду в цій Асамблеї .

Деякі священики з Внутрішньої Монголії звинувачують монсеньйора Мена у все більшій політизованості і слідуванні інструкціям Патріотичної Асоціації. Інші ж звинувачують уряд Китаю, який прагне отримати контроль над всіма католицькими спільнотами в країні.

Необхідність посилення контролю в регіоні пов’язана також із протестами місцевих пастухів, що виступили проти шкідливого виробництва у Внутрішній Монголії, яке забруднює і знищує землі та пасовища. Раніше китайський режим пригнічував заколоти в Тибеті і Сіньцзяні. Цього разу до небезпечних груп для китайського уряду також потрапили і католики, які проживають на території Внутрішньої Монголії.

Довідка РІСУ:

Китайська Католицька Патріотична Асоціація – об'єднання, створене в 1957 році з ініціативи керівництва Китаю з метою повного контролю над китайськими католиками (зокрема завдяки відриву Католицької Церкви Китаю від Рима). У своїй енцикліці Apostolorum Principis від 29 липня 1958 Папа Пій XII висловив жаль з приводу позиції та діяльності Асоціації та заявив, що єпископи, які братимуть участь в рукоположенні нових єрархів, яких обиратиме Асоціація, будуть відлучені від Католицької Церкви. Папа Бенедикт XVI звинувачував Асоціацію в тому, що в ній церковні рішення приймаються часом людьми, які не те що не є рукоположеними, але й не хрещеними. Проте це єдина організаційна структура католиків, яку офіційно визнав уряд Народної Республіки Китаю. Водночас Ватикан намагається знайти порозуміння з Асоціацією, намагаючись повернути причетних до неї католиків до повної єдності з Католицькою Церквою.