У буддистів тібетської школи сьогодні Новий рік

22.02.2012, 14:30
У буддистів тібетської школи сьогодні Новий рік - фото 1
Люди, які сповідують одну із шкіл тібетського буддизму, 22 лютого святкують Новий рік або, як його ще називають, Лосар.

Тібетський Новий рікЛюди, які сповідують одну із шкіл тібетського буддизму, 22 лютого святкують Новий рік або, як його ще називають, Лосар. Цю дату тібетці кожного року спеціально вираховують.

У тибетській столиці Лхасі, та й в інших регіонах високогірного китайськогоТибету, як інформує ИТАР-ТАСС, йде активне приготування до свята. На площі перед палацом Потала - колишній резиденції тибетських далай-лам, 5 тис. танцюристів і співаків репетирують концертну програму, з якою вони будуть виступати перед глядачами в самій Лхасе, в селах і на віддалених пасовищах.

Приготування до Лосару перебачає похід на місцеві ринки за святковими покупками.

Великою популярністю користуються розфарбовані в золотистий, зелений, блакитний, червоний кольори засушені пшеничні колоски. Народ активно купує танки - картинки з божествами - довгі матерчаті стрічки, полотна з написами з буддійських сутр і зображеннями Просвітленого Будди. Ці поцятковані тибетськими письменами стрічки можуть досягати в довжину 100 і більше метрів. Написи такої довжини зазвичай натягують під дахами будинків, вішають на воротах монастирів, викладають на священних горах або на берегах річок.

Саме ж настання Нового року тибетці зустрінуть вибухом петард, вони будуть також запускати феєрверки, щоб відігнати злих духів, відвідувати храми, аби покрутити тамсвященні барабани з молитвами і запалити запашні палички перед статуямибожеств.