• Головна
  • Новини
  • Ассирійці та греки вимагають від турків визнання геноциду 1914-1923 рр....

Ассирійці та греки вимагають від турків визнання геноциду 1914-1923 рр.

09.02.2012, 16:01
Разом із вірменами на визнання геноциду з боку турків стосовно своїх націй претендують також асирійці та греки. Близько тридцяти всесвітньо відомих вчених з питань голокосту та геноциду написали звернення до ізраїльського Кнесету, який має визнати геноцид вірмен.

Разом із вірменами на визнання геноциду з боку турків стосовно своїх націй претендують також асирійці та греки. Близько тридцяти всесвітньо відомих вчених з питань голокосту та геноциду, представників ассірійської та грецької соціо-культурних та релігійних груп, написали звернення до ізраїльського Кнесету, який має визнати геноцид вірмен. У цьому документі вони просять розглянути також питання геноциду ассирійців та греків, повідомляє Ankawa.

У листі, направленому 27 січня Центром дослідження геноциду ассирійців, йдеться, що в ході кампанії проти християнських меншин в Османській імперії між 1914 і 1923 роками сотні тисяч невинних ассірійців і греків «зіткнулись із цілеспрямованими вбивствами, зґвалтуваннями, насильством, руйнуванням будинків і сіл, нищенням храмів турками-османами та їх курдськими союзниками»

У той час, як увесь світ знає про геноцид вірмен, ассирійці і греки зі всіх сил намагаються отримати з боку світової спільноти визнання свого геноциду на рівні з вірменами. «Багато хто не знає, – наголошується у листі, – що геноциду зазнали й інші етнічні групи, а саме, ассірійці та греки, які жили з незапам'ятних часів на своїх споконвічних землях, що знаходились в межах Османської імперії у 1914 році».

Незважаючи на велику кількість наукових досліджень та архівних матеріалів, які доводять реальність геноциду, Турецька Республіка до цього часу відмовляється офіційно визнати геноцид вірмен, ассирійців і греків. Численні уряди, парламенти та міжнародні організації на сьогодні вже визнали геноцид вірмен. Нещодавно парламент Швеції ухвалив резолюцію з вимогою офіційного визнання геноциду ассірійців разом з вірменським і грецьким геноцидами.