Мормони набирають вагу у США — результати дослідження

01.02.2012, 10:08
Мормони набирають вагу у США — результати дослідження - фото 1
Незважаючи на те, що у президентських виборах братимуть участь одновірці-мормони, самі ж прихильники ЦОД переконані, що вони — разом з ЛГБТ, мусульманами, афроамериканцями та атеїстами – належать до дискримінованої касти: про це говорять 46% опитуваних.

Мормони в СШАPew Research Center, потужна дослідницька організація в Америці, нещодавно представила результати нового соціологічного дослідження про релігію. На цей раз науковий центр, що систематично займається моніторингом релігійного життя (як правило) Америки, напередодні виборів Президента США (в яких бере участь кандидат-мормон) вирішив з’ясувати те, як звичайні мормони-американці розуміють себе і роль своєї релігії у суспільстві. Також у фокусі дослідницької групи опинились питання ставлення мормонів до сучасної політики і сім’ї. Результати соціологічного опитування можна, за даними Pew Research Center, описати так: мормони все більше переконані у своєму вченні, але не впевнені у своєму місці в американському суспільстві.

Mormon-infographic«З мормонським кандидатом, що зараз є лідером серед претендентів на пост Президента 2012 від Республіканської партії, з мюзиклом, що йде на Бродвеї, та Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів (ЦОД), що продукує додатки для ТБ про життя звичайних мормонів, — Америка зараз всередині того, що деякі медіа титрують як ”момент мормона“», — підкреслюють автори дослідження. Загальний інтерес американців до послідовників ЦОД підігрітий участю у президентських перегонах колишнього губернатора штату Масачусетс Мітта Ромні, колишнього губернатора штату Юта Джона Хантсмана молодшого та сенатора Гаррі Рейда.

Мормони в США

В американському суспільстві, в якому менш ніж 2% асоціюють себе з мормонською деномінацією, кожний другий вважає, що релігія Джозефа Сміта має відношення до християнства (дані 2011 року). Самі ж мормони впевнені, що тільки 37% жителів США добре знають вчення та культову практику ЦОД.

Незважаючи на те, що у президентських виборах братимуть участь одновірці-мормони, самі ж прихильники ЦОД переконані, що вони — разом з ЛГБТ, мусульманами, афроамериканцями та атеїстами – належать до дискримінованої касти: про це говорять 46% опитуваних. Дискримінація базується на непізнаності їхнього вчення. Тому 62% вірних ЦОД вважають, що американці знають або мало, або нічого про релігію родом зі штату Юта. Тому, на думку двох з трьох мормонів, жителі Сполучених Штатів не вбачають у мормонізмі звичайну частину суспільства.

Проте, як доводить дослідження, ситуація докорінно змінюється. 63% мормонів впевнені, що сприйняття ЦОД покращується. Це, звичайно, пов’язано з активністю таких відомих мормонських селебрітіс, як авторка вампірських новел Стефані Мейер та радіоведучий Гленн Бек. Тим не менш, 54% мормонів вважають, що американське ТБ неправдиво висвітлює їхнє життя, 22% — що воно не має сенсу, 10% — не знають відповіді на запитання, а 15% — що телебачення будує мости між ЦОД та Америкою. Проте американських мормонів характеризує нездоланний оптимізм: більше ніж половина (56%) переконані, що США готові обрати Президента-мормона.

Заключна частина 125-сторінкового дослідження рапортує про політичні та релігійні погляди мормонів. 66% мормонів вважають себе консервативними, порівняно з 37% американського загалу. Відповідно, 74% залишають за собою право голосувати за Grant Old Party (Республіканську партію), тільки 1/5 – за Демократичну партію. Міт Ромні – фаворит послідовників Джозефа Сміта. 86% віддають перевагу Ромні, 50%— Джону Хантсману молодшому та 22% — демократу Гаррі Рейду.

Дослідження подало й інші інформації про мормонів. 77% мормонів щотижня або частіше відвідують релігійні зібрання, в той час, як загалом серед американців це робить лише 39%. Чотири з п’яти мормонів щодня моляться, 79% — відраховують десятину зі своїх прибутків до церкви. Мормони відносять себе до християнства, проти висловились тільки 2% опитаних, як і 32% жителів США. Дослідження підтвердило, що нащадки Сміта вірять у більшість християнських догматів, але й переконані у своїй особливості: 91% вірять, що Книга Мормона написана давніми пророками, 94% — що Президент ЦОД є Божим пророком, 94% — що Ісус Христос та Бог Отець є окремими фізичними істотами.

Окрім того, мормони щасливі у сімейних відносинах: 81% переконані, що бути батьками – найважливіше у житті, 73% — що успішний шлюб може вважатись метою життя.

Опитування проводилося між 25 жовтня і 16 листопада 2011 року. Було опитано 1019 респондентів.

Підготував Олексій ГОРДЄЄВ