• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріарх Варфоломій зустрівся із представниками Абхазької православної митрополії...

Вселенський Патріарх Варфоломій зустрівся із представниками Абхазької православної митрополії

12.01.2012, 14:20
Вселенський Патріарх Варфоломій зустрівся із представниками Абхазької православної митрополії - фото 1
За словами архимандрита Дорофея, Вселенська Патріархія є єдиною Церквою, в компетенції якої є вирішення абхазького церковного питання.

Дорофей (Дбар)_Варфоломій9 січня на запрошення Вселенського Патріарха Константинополь відвідала делегація Абхазької митрополії на чолі з архимандритом Дорофеєм (Дбаром). Від Константинопольської Церкви в зустрічі брали участь митрополит Пергамський Іоан (Зізіулас), голова Міжправославної комісії і архиграмматевс Вселенського Патріархату архимандрит Варфоломій (Самарас). Сторони обговорили церковну ситуацію, яка склалась в Абхазії.

Делегація Абхазької митрополії представила Вселенському Патріарху своє бачення виходу із проблеми – шляхом утворення в Абхазії повноцінної церковної структури на чолі з єпископом. У свою чергу Вселенський Патріарх пообіцяв, що Константинопольська Церква-мати обов’язково розгляне на Синоді питання церковного майбутнього в Абхазії.

За словами архимандрита Дорофея, Вселенська Патріархія є єдиною Церквою, в компетенції якої є вирішення абхазького церковного питання. Про це повідомляє «Эхо Кавказа».

Пригадаємо, що 16 травня 2011 року в Ново-Афонському монастирі в Абхазії відбувся Церковно-Народний Собор, який виступив за незалежність Абхазької Церкви і від Московського Патріархату, і від Грузинського. Собор також прийняв рішення звернутись до Вселенського Патріарха з проханням прийняти Абхазьку митрополію до складу Константинопольської Церкви. Відповідно до цього Вселенському Патріарху направлено відповідне звернення. Раніше на церковну ситуацію в Абхазії намагалась впливати Московська Патріархія, що викликало незадоволення в середовищі Грузинської Церкви, яка вважає абхазькі парафії частиною своєї канонічної території. В той сам час більша частина православних абхазів не підтримали архимандрита Віссаріона (Аплія), який представляє в Абхазії російські інтереси та виступає за інтеграцію з Московським Патріархатом.

За словами архимандрита Дорофея (Дбара), питання майбутнього Абхазької Церкви не можливо вирішити в двосторонніх переговорах із Грузинським Патріархом через грузинсько-абхазьку війну 1992-1993 років, пише «РИА-Новости».

Архимандрит Дорофей (Дбар) раніше був кліриком Московського Патріархату, однак був заборонений в служінні. Проте Вселенський Патріархат не визнав цього рішення, і митрополитом Константинопольської Церкви о. Дорофей був зведений в сан архимандрита.

За інформацією газети «Известия» в Російській Православній Церкві не визнають за Константинополем права вирішувати долю Абхазької Церкви. В своєму коментарі газеті представник Відділу Зовнішніх Церковних Стосунків о. Ніколай Балашов сказав: «Обговорювати положення в Абхазії, обмінюватися думками та інформацією в своєму колі може Синод будь-якої помісної Церкви, у тому числі Константинопольської. А от приймати рішення, які мали б канонічну силу, жоден Синод не може поза межами власної юрисдикції».