• Головна
  • Новини
  • В РПЦ ретельно вивчать, чи були факти фальсифікації на виборах в Росії...

В РПЦ ретельно вивчать, чи були факти фальсифікації на виборах в Росії

11.12.2011, 11:31
В РПЦ ретельно вивчать, чи були факти фальсифікації на виборах в Росії - фото 1
Цим питанням займуться експерти Правозахисного центру Всесвітнього російського народного собору – авторитетної церковно-громадської організації.

Легойда.jpgЦерква повинна молитися за мир і спасіння людей, а влада – "з увагою ставитися до всіх, задоволених і незадоволених, не допускати порушень прав громадян, а також серйозно проявляти повагу до волевиявлення всіх людей", заявив глава синодального Інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда.


"Участь або неучасть у санкціонованих мітингах – це питання відповідального особистого вибору кожного громадянина. При цьому, безумовно, потрібно утриматися від акцій заборонених і які носять провокаційний характер. Церква молиться за те, щоб не було насильства з жодної зі сторін. Збереження громадянського миру – важливе завдання для нашого суспільства", – сказав В. Легойда  кореспондентові "Інтерфакс-Релігія", коментуючи акції протесту проти оголошених підсумків виборів, які проходять в низці міст Росії.

На думку В. Легойди, тим, хто сьогодні говорить про фальсифікацію результатів, слід оперувати фактами і доказами, діючи "виключно в правовому полі".

Співрозмовник агентства розповів, що повідомлення про можливі порушення на виборах надходять сьогодні і в церковні інституції. Всі вони передаються до Відділу по взаєминах Церкви і суспільства і будуть ретельно розглянуті фахівцями Відділу з залученням експертів Правозахисного центру Всесвітнього російського народного собору – авторитетної церковно-громадської організації.

Якщо ці звернення вказують на реальні факти і містять докази, вони будуть доведені до відома священноначалія Російської Православної Церкви і передані до ЦВК, запевнив В. Легойда.

На його думку, "гранично важливим зараз є доказове встановлення істини, повага до людей і до їхнього вибору".

"Церква завжди виступала і виступає за правду. Адже будь-яка брехня морально неприпустима і не повинна залишатися без правових наслідків, незалежно від того, хто може виявитися джерелом її поширення – прихильники чи противники озвучених результатів минулих виборів", – підкреслив В. Легойда.

Що стосується безпосередньої участі духовенства в будь-яких політичних акціях, представник Церкви нагадав, що священик завжди і в першу чергу повинен пам'ятати про своє служіння істині Христової і про пастирський обов’язок, який велить йому приймати людину будь-яких поглядів.

"У Церкві і лише в Церкві можуть стояти поряд люди різних політичних уподобань, причащаючись Тіла і Крові Христових від єдиної Чаші, і справа священика – нести мир душам, змученим ворожнечею й ненавистю. Сподіваюся, що так буде завжди", – підсумував В. Легойда.