У Казахстані обмежили свободу віросповідання

30.09.2011, 09:44
У Казахстані обмежили свободу віросповідання - фото 1
Закон викликав неоднозначну реакцію в казахстанському суспільстві, оскільки серед іншого вводить заборону на молитовні кімнати в державних установах, у військових частинах, об'єктах освіти та охорони здоров'я.

Парламент-Казахстану.gifСенат Республіки Казахстан (верхня палата парламенту) ухвалив Закон «Про релігійну діяльність і релігійні об'єднання», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Закон викликав неоднозначну реакцію в казахстанському суспільстві, оскільки серед іншого вводить заборону на молитовні кімнати в державних установах, у військових частинах, об'єктах освіти та охорони здоров'я.

Напередодні депутати мажилісу (нижня палата парламенту) схвалили проект Закону та передали його на розгляд до Сенату. При цьому низка громадських організацій зажадали переглянути документ та відправити у відставку главу Агентства у справах релігії Республіки Казахстан Кайрата Ламу Шаріфа.

Згідно з повідомленням ІА «Новини-Казахстан», міжнародна правозахисна організація Freedom House заявила, що проект Закону про релігійну діяльності порушує право казахстанців на свободу віросповідання і в своїй заяві просила Сенат відхилити законопроект.

Однак розробники Закону відзначають, що його метою є вдосконалення правового регулювання основних напрямків діяльності релігійних об'єднань та релігійної діяльності фізичних осіб.

"У документі систематизований порядок створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації релігійних об'єднань. Основним нововведенням є визначення статусу релігійного об'єднання", – пояснив Кайрат Лама Шаріф.

Місцеве об'єднання можуть утворити в межах однієї області не менше 50 віруючих, регіональне об'єднання в межах двох і більше областей – не менше 500 віруючих, республіканське (на всій території країни) – не менше 5000 громадян Казахстану, які сповідують одне віровчення.

Згідно з пунктом 2 статті 7 Закону, богослужіння, релігійні обряди і зібрання безперешкодно проводяться в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях поклоніння, у приміщеннях релігійних об'єднань, на кладовищах і в крематоріях, у помешканнях, в об'єктах громадського харчування у разі необхідності та при умови дотримання прав і інтересів поблизу проживаючих осіб. В інших випадках релігійні заходи здійснюються в порядку, встановленому законодавством.
  
При цьому не допускається здійснення богослужінь, релігійних обрядів і зборів на території і в будівлях державних органів, установ збройних сил, судових і правоохоронних органів, а також організацій освіти – за винятком духовних навчальних закладів (п. 3 статті 7 Закону).

Крім того, Сенат Казахстану прийняв супутній законопроект, який встановлює адміністративну відповідальність за порушення норм законодавства про релігійну діяльність і релігійні об'єднання.
 
Поправки вносяться до законів про військовий обов'язок і військову службу, про некомерційні організації, про права дитини, про протидію екстремізму, про ліцензування, про державне майно, про державну реєстрацію юридичних осіб та облікову реєстрацію філій і представництв, а також до кодексів про адміністративні правопорушення, про здоров'я народу та систему охорони здоров'я.

Таким чином, Закон Республіки Казахстан «Про релігійну діяльність і релігійні об'єднання» разом із супутнім законом направляються на підпис Главі держави Нурсултану Назарбаєву.