У Ватикані назвали умови примирення з лефевристами

16.09.2011, 12:40

На зустрічі з лідером лефевристів єпископом Бернаром Фелле кардинал Вільям Левада, глава Конгрегації віровчення, заявив, що якщо традиціоналісти підпишуть документ, який визнає реформи ІІ Ватиканського Собору, то Товариство св. Пія Х отримає канонічний статус у Католицькій Церкві.

На зустрічі з лідером лефевристів єпископом Бернаром Фелле кардинал Вільям Левада, глава Конгрегації віровчення, заявив, що якщо традиціоналісти підпишуть документ, який визнає реформи ІІ Ватиканського Собору, то Товариство св. Пія Х отримає канонічний статус у Католицькій Церкві. Про це повідомляє Благовест-инфо з посиланням на CWN.

Повний зміст «преамбули віровчення», яку пропонується підписати єпископу Фелле і його соратникам, не розкривається. В офіційній заяві Ватикану мовиться, що цей документ повинен стати «фундаментальною основою для досягнення повного визнання Апостольським Престолом (Товариства св. Пія - ред.)».

Як заявив глава Ватиканської прес-служби о. Федеріко Ломбарді, в разі визнання Апостольським Престолом Товариство св. Пія отримає, найімовірніше, статус персональної прелатури - самокерованого всесвітнього об'єднання вірних, що підкоряється безпосередньо Папі. За словами о. Ломбарді, «преамбула віровчення» вимагає визнання «фундаментальних принципів» ІІ Ватиканського Собору, проте «залишає простір для розумного діалогу» з приводу «окремих формулювань Собору».

Нагадаємо, Товариство св. Пія об'єднує послідовників французького архиєпископа-схизматика Марселя Лефевра. Лефевр і четверо нелегітимної висвячених ним єпископів були відлучені від Католицької Церкви в 1988 році. Папа Бенедикт XVI скасував рішення про екскомунікацію прелатів-«лефевристів», проте їхній рух, як і раніше, не має в Католицькій Церкві канонічного статусу. Між Апостольським Престолом та Товариством св. Пія ведуться переговори, останній раунд яких відбувся 14 вересня в Римі.

Свого часу саме реформи ІІ Ватиканського Собору стали причиною схизми - архиєпископ Лефевр не бажав визнавати реформу богослужіння, а також документи Собору, що стосуються взаємин Католицької Церкви з іншими християнськими конфесіями та юдеями.