• Головна
  • Новини
  • В РПЦ хочуть співпрацювати з Католицькою Церквою, однак не у сфері віровчення...

В РПЦ хочуть співпрацювати з Католицькою Церквою, однак не у сфері віровчення

06.09.2011, 10:58
В РПЦ хочуть співпрацювати з Католицькою Церквою, однак не у сфері віровчення - фото 1
Митрополит Іларіон високо оцінив перспективи православно-католицької співпраці, яка вже тепер стала реальністю.

Іларіон-(Алфеєв).gifГолова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон в інтерв'ю сербській газеті «Політика» відзначив, що можливе запрошення Папи Бенедикта XVI в Ніш на заходи, пов'язані зі святкуванням 1700-річчя видання Міланського едикту – це внутрішня справа Сербської Православної Церкви, так що Московська Патріархія в це питання втручатися не буде. «Наскільки мені відомо зі ЗМІ, серед архипастирів Сербської Православної Церкви немає єдиної думки з питання запрошення Папи», – додав голова ВЗЦЗ.

Митрополит Іларіон високо оцінив перспективи православно-католицької співпраці, яка вже тепер стала реальністю. «Православно-католицьке співробітництво може розвиватися в різних формах, - сказав владика Іларіон. - Це можуть бути спільні культурні проекти, громадські акції, активна взаємодія на рівні представництв при міжнародних організаціях. Позитивні приклади такої співпраці вже є. Завдяки злагодженим і послідовним діям православних і католиків вдалося, наприклад, домогтися позитивного рішення Європейського суду з прав людини у справі «Лаутсі проти Італії» про розп'яття в італійських державних школах.

При цьому він наголосив, така співпраця не приведе до унії, як дехто побоюється. Унія – це об'єднання на основі компромісу в питаннях віри. У той час як співробітництво, про яке я говорю, не зачіпає області віровчення. Православна і Римо-Католицька Церкви, не перебуваючи в повній віровчительській і канонічній єдності, можуть взаємодіяти в сфері соціальної проблематики, в якій позиції двох Церков дуже близькі», – відзначив єрарх РПЦ.

Ще одне коло питань, що піднімалися в ході закордонної поїздки шефа російської православної дипломатії, був пов'язаний із скликанням всеправославного собору. У Москві впевнені, що світове православ'я потребує подібної ініціативи, щоб вести діалог зі світом з єдиних позицій. На думку митрополита Іларіона, цей собор повинен пройти в найближчому майбутньому за участю всіх правлячих єпархіальних архиєреїв православного світу. Таких у даний час близько 500 і перспективи роботи в такому складі виглядають цілком реалістичними. Якщо ж на собор будуть покликані делегації від Помісних Православних Церков, то тоді необхідно враховувати їх реальну чисельність. Адже у Московській Патріархії вірних більше, ніж у всіх інших Православних Помісних Церков разом узятих. Про це пише Сибирская католическая газета.