• Головна
  • Новини
  • У Софії пройшла Міжнародна міжрелігійна конференція «Релігія в служінні людини...

У Софії пройшла Міжнародна міжрелігійна конференція «Релігія в служінні людини

08.08.2011, 09:18
У Софії пройшла Міжнародна міжрелігійна конференція «Релігія в служінні людини - фото 1
Міжнародна міжрелігійна конференція «Релігія в служінні людини» відбулася 3-4 серпня 2011 року в болгарській столиці.

Міжнародна міжрелігійна конференція «Релігія в служінні людини» відбулася 3-4 серпня 2011 року в болгарській столиці. У відкритті форуму взяли участь архиєреї та клірики Константинопольської, Російської, Грузинської, Румунської, Болгарської, Кіпрської, Елладської Православних Церков, а також Вірменської Апостольської Церкви, представники мусульманських громад Болгарії, Туреччини, Македонії, представники юдейських громад Ізраїлю та Болгарії.

conf_Sofiya.gifЗ вітальним посланням до присутніх на конференції в Софії звернувся  Патріарх Константинопольський Варфоломій.

Привітання  Патріарха Болгарського Максима на адресу учасників зустрічі оголосив митрополит Варненський і Великопреславський Кирил, який є одним із організаторів конференції.

З короткими привітаннями до учасників конференції звернулися верховний муфтій Болгарії Мустафа Аліс Хаджі та головний рабин Тель-Авіва Ісраель Меїр Лау, головний рабин руху Хабад-Любавич у Болгарії Іосиф Саламон.

Другий день конференції відкрився виступом митрополита Варненського і Великопреславського Кирила; єрарх Болгарської Церкви відзначив, зокрема, необхідність викладання в школах Болгарії релігійної культури для підтримання в країні релігійного та етнічного миру.

Диякон Димитрій Сафонов у своєму виступі розповів про значення, яке РПЦ надає міжрелігійному діалогу, про перспективи його розвитку.

Прозвучали також доповіді митрополита Ксанфійського Пантелеїмона (Елладська Православна Церква), єпископа Неапольського Порфирія (Кіпрська Православна Церква), архимандрита Феодосія (Румунська Православна Церква), архімандрита Анфіма (Відинська митрополія Болгарської Православної Церкви), представника Вірменської Апостольської Церкви в Болгарії архімандрита Абгара (Овакімяна) .

Серед виступаючих на конференції представників ісламського співтовариства були голова ради улемів Всеросійського муфтіяту (Російської асоціації ісламської згоди) муфтій Фарід Салман, верховний муфтій Болгарії Мустафа Аліс Хаджі, заступник голови Ради муфтіїв Росії Рушан-хазрат Аббясов, професор Фікрет Караман (Туреччина), представник верховного муфтія Хорватії Азіс Хасанович.

У підсумковому документі, ухваленому на завершення зустрічі, зокрема, говориться: «Разом ми хотіли б надіслати наш заклик до всіх людей проявляти терпіння, взаєморозуміння, повагу й мир».

Згідно з ухваленим рішенням, друга міжрелігійна конференція відбудеться на початку жовтня 2012 року у Варні (Болгарія). Про це інформує Служба комунікації ВЗЦЗ РПЦ.