• Головна
  • Новини
  • Євангелісти, екуменісти і Ватикан у Женеві підписали історичний документ про християнську місію...

Євангелісти, екуменісти і Ватикан у Женеві підписали історичний документ про християнську місію

01.07.2011, 10:15
Євангелісти, екуменісти і Ватикан у Женеві підписали історичний документ про християнську місію - фото 1
Слово "історичний" стало головним словом вівторка, 28 червня, коли Всесвітній євангельський альянс, Всесвітня рада церков і Ватикан підписали засадничий документ про етику християнської місії.

spilny-document.gifСлово "історичний" стало головним словом вівторка, 28 червня, коли Всесвітній євангельський альянс, Всесвітня рада церков і Ватикан підписали засадничий документ про етику християнської місії.

"Християнське свідоцтво в мультирелігійному світі" – перший спільний документ в історії церкви, який не лише закликає до євангелізації, але і містить етичні повчання для християнського свідоцтва. Цей документ є також і керівництвом для християнської місіонерської діяльності.

Підписання документу відбулося в Женеві і стало результатом п'ятирічної дискусії між Всесвітнім євангельським альянсом, Папською радою з міжрелігійного діалогу і Всесвітньою радою церков.

Генеральний секретар Всесвітнього євангельського альянсу доктор Джеф Тунікліфф сказав, що це "історичний документ" і "історичний момент" для трьох організацій, які разом представляють більше 90 відсотків християн всього світу.

Генеральний секретар Всесвітньої ради церков Олав Фюксе Твейт сказав, що документ послужив доказом їх прагнення до єдності.

Він сказав, що документ додасть "сил" християнам спільно проповідувати Євангеліє.

"Християнське свідоцтво потребує християнського підходу", - сказав він.

Президент Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан Луї Торан підкреслив, що необхідно мати спільну позицію по відношенню до тих викликів, які стоять перед Євангелієм, а також перед спробами приватизовувати віру.

Преамбула документа починається з того, що місія – це саме єство церкви.

"Проповідь Слова Божого і свідоцтво миру має важливе значення для кожного християнина, - вважає він. - В той же час це необхідно робити, слідуючи законам Євангелія, проявляючи пошану і любов до кожної людини".

Документом встановлюється дванадцять принципів християнського свідоцтва, серед яких, необхідність благовіститиз Божою любов’ю, жити чесно, бути співчутливим і покірливим, відкидати насильство.

Документ також містить шість рекомендацій для християн, церковних органів, місіонерських організацій і установ.

До них відносяться: дотримання цього документа, формування пошани і довіри до людей всіх релігій, затвердження релігійної самобутності і віри, поглиблення знань про різні релігії, бути справедливими і поважати загальні цінності, закликати уряди і їх представників забезпечувати релігійну свободу всім людям; молитися за благополуччя близьких; визнання молитви невід'ємною частиною християнського життя і християнської місії.

З питання навернення до віри, яке було спірним для багатьох інших релігійних спільнот, три лідери підкреслили, що це право вибору кожного.

Доктор Твейт сказав: "Покликаними не можуть бути всі. Я сподіваюся, ми передаємо чітке послання в цьому документі".

Кардинал Торан додав: "Покликання - це воля Бога і воля людини. Це таємниця. Ми не можемо спланувати цього".

Доктор Тунікліфф зазначив, що в певному значенні документ не містить "нічого нового", але положення, записані в ньому, ще "ніколи так чітко не були сформульовані спільно трьома цими організаціями".

Він висловив надію, що так зводитимуться мости між християнами, а також між різними релігійними спільнотами. Тому що зараз "в деяких місцях публічна проповідь Ісуса Христа супроводжується  нерозумінням і напруженістю".

"Цей документ є цінним джерелом для церкви, щоб краще проповідувати Євангеліє відповідно до життя і вчення Ісуса Христа".

Документ повинен бути затверджений засновницькими органами кожної із сторін. Про це інформує «Christian Today».