• Головна
  • Новини
  • Християни та мусульмани у Римі разом шукали спільності та відмінності для успішного діалогу...

Християни та мусульмани у Римі разом шукали спільності та відмінності для успішного діалогу

25.05.2011, 09:52
У Римі вже вдруге відбулася зустріч в рамках діалогу між Папською Радою в справах міжрелігійного діалогу та Амманським Королівським Інститутом Міжрелігійних студій (Йорданія).

У Римі 18-19 травня 2011 р. вже вдруге відбулася зустріч в рамках діалогу між Папською Радою в справах міжрелігійного діалогу та Амманським Королівським Інститутом Міжрелігійних студій (Йорданія), яку очолили кардинал Жан-Луї Торан, Президент цієї Папської Ради та проф. Камель Абу Джабер, Директор інституту. Тема зустрічі була «Загальнолюдські та релігійні цінності, спільні для християн та мусульман. Спільні засади виховання».

В заключному документі про підсумки зустрічі наголошується, що учасники стверджують, що християни і мусульмани поділяють такі фундаментальні цінності, як священний вимір життя й гідність людської особи, та невід’ємні фундаментальні права, які з цього випливають. Деякі релігійні цінності є спільними, а інші властивими кожній релігійній групі. Тому важливо виокремити спільні елементи та окреслити відмінності, пам’ятаючи про те, що пошана до відмінностей є основною умовою автентичного діалогу. Виховання, а зокрема релігійне, не повинно формувати особу в антагонізмі чи конфліктності. Навпаки, воно повинно допомогти молодій людині мати добре обґрунтовану релігійну самобутність, яка є відкритою на інших. Школи, університети та інші інституції є основним місцем, де спільно виховуються мусульманські та християнські діти й молодь. Такий досвід слід підтримувати та оберігати, адже він стає нагодою для створення тривких і міцних дружніх стосунків.

Учасники зустрічі також постановили, що наступна зустріч відбудеться через два роки. Про це повідомляє Радіо Ватикан.