• Головна
  • Новини
  • Єгипет визнано одним із найзлісніших порушників релігійної свободи у світі через утиски християн...

Єгипет визнано одним із найзлісніших порушників релігійної свободи у світі через утиски християн

24.05.2011, 10:37
Єгипет визнано одним із найзлісніших порушників релігійної свободи у світі через утиски християн - фото 1
Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) опублікувала щорічний звіт про найбільших порушників релігійних прав у світі.

egypt.gifКомісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) опублікувала щорічний звіт про найбільших порушників релігійних прав у світі, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Моніторинг порушень релігійної свободи, зроблений Комісією, охоплює річний період, починаючи з квітня 2010 року та до кінця березня цього року. 

До "списку країн, що представляють особливе занепокоєння", потрапили: Бірма, Китай, Єгипет, Еритрея, Іран, Ірак, Нігерія, Північна Корея, Пакистан, Саудівська Аравія, Судан, Туркменістан, Узбекистан та В’єтнам. 

Вперше до цього списку потрапив Єгипет через гоніння на християн-коптів, які посилились протягом останніх місяців. 

"У випадку з Єгиптом кількість тяжких порушень свободи релігії, які відбулись за сприяння чи потурання уряду, різко зросла з часу виходу минулорічної доповіді, включаючи застосування насильства та вбивств, гоніння коптських християн та представників інших релігійних меншин. З часу виходу у відставку президента Мубарака в лютому цього року, такі випадки насильства залишаються безкарними з боку уряду", – наголосив Леонард Лео, голова USCIRF.

У звіті зауважено, що "список країн, що представляють особливе занепокоєння", свідчить про визнання діяльності урядів цих країн як найзлісніших у світі порушників релігійної свободи та прав людини. 

Комісія США також оголосила список країн, що протягом 2011 року знаходитимуться під особливою увагою (моніторингом) через систематичні порушення прав людини та свободи віросповідання. Серед них: Афганістан, Білорусія, Куба, Індія, Індонезія, Лаос, Росія, Сомалі, Таджикистан, Туреччина та Венесуела. 

Довідка ІРС. Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) є незалежною двопартійною комісією американського уряду. Уповноважені представники комісії призначаються Президентом та керівництвом обох політичних партій Конгресу США. Основними обов’язками Комісії є розгляд фактів та обставин порушень релігійної свободи на міжнародному рівні та розробка щорічних політичних рекомендацій для Президента, Держсекретаря та Конгресу з урахуванням особливостей кожної окремої країни.

Акт про міжнародну релігійну свободу 1998 року вимагає від США щорічного визначення "списку країн, що представляють особливе занепокоєння", уряди яких займаються або ж потурають систематичним та грубим порушенням загального права на свободу релігії чи переконань.