• Головна
  • Новини
  • Єрусалимський Патріархат розірвав відносини з Румунською Церквою...

Єрусалимський Патріархат розірвав відносини з Румунською Церквою

11.05.2011, 09:30
Священний Синод Єрусалимського Патріархату на своєму засіданні 9 травня цього року «одноголосно з жалем вирішив» перервати євхаристійне спілкування з Румунською Православною Церквою.

Як повідомив офіційний сайт Єрусалимської Православної Церкви, Священний Синод Єрусалимського Патріархату на своєму засіданні 9 травня цього року «одноголосно з жалем вирішив» перервати євхаристійне спілкування з Румунською Православною Церквою. 

Причиною конфлікту стала суперечка навколо будівництва Румунської Православної Церквою храму на канонічній території Єрусалимського Патріархату. Переговори між офіційними представниками двох Помісних Церков, а також листування Предстоятелів Єрусалима і Бухареста так і не привели до вирішення спірного питання. 

Під головуванням Єрусалимського Патріарха Феофіла відбулося засідання Священного Синоду Єрусалимської Православної Церкви. Синод розглянув ситуацію, що виникла навколо будівництва в Єрихоні храмового комплексу Румунської Православної Церкви, на що не було отримано згоди Єрусалимської Церкви. 

Єрусалимський Патріарх Феофіл у січні цього року направив лист румунському Патріарху Даниїлу з вимогою припинити незаконне будівництво храму на канонічній території Єрусалимської Церкви. Однак у відповідному посланні Патріарх Даниїл, повністю визнаючи юрисдикцію Єрусалимського Патріарха над Ізраїлем і Палестиною, зазначив, що в сучасних умовах неможливо зі всією строгістю буквально слідувати територіальному розмежуванню Помісних Церков і запропонував Єрусалимської Патріархії визнати будівництво румунського храму і дати своє благословення на його функціонування. 

Розглянувши це послання Румунського Патріарха Даниїла, Священний Синод Єрусалимського Патріархату визнав вимоги, представлені в посланні незаконними, а будівництво румунського храму в святій Землі – антиканонічним. Оскільки, як видно з послання Патріарха Даниїла, Румунська Церква відмовилась припиняти будівництво спірного храму в Єрихоні, Священний Синод Єрусалимської Церкви прийняв рішення припинити євхаристійне поминання Румунського Патріарха Даниїла. Також Синод ухвалив позбавити сану архимандрита Єроніма (Кречу), настоятеля спірного румунського храму, як такого, що незаконно вторгся на канонічну територію іншої Помісної Церкви, повідомляє «Релігія в Україні».