Бенедикт XVI проголосить нового «учителя Церкви» з Іспанії

10.05.2011, 16:09
Бенедикт XVI проголосить нового «учителя Церкви» з Іспанії - фото 1
Відомий як «апостол Андалусії», святий Іван Авільський сприяв поширенню богословських знань серед католицького духовенства Іспанії і шанується з цієї причини як святий покровитель іспанських кліриків.

Іван_Авільський.jpgПапа Римський Бенедикт XVI, як очікується, найближчим часом проголосить іспанського католицького святого Івана з Авіли (1499-1569) 34-м «учителем Церкви», повідомляє Седмиця.Ru з посиланням на CWN і I-Media.

Відомий як «апостол Андалусії», святий Іван Авільський сприяв поширенню богословських знань серед католицького духовенства Іспанії і шанується з цієї причини як святий покровитель іспанських кліриків.

Іван (Хуан) Авільський народився в містечку Альмодовар-дель-Кампо поблизу Толедо. У молодості навчався права в університеті Саламанки, проте навчання не закінчив. У 1520-1526 рр. вивчав філософію і теологію у Алькале. Після закінчення курсу був висвячений на священика. Збирався вирушити в Мексику як місіонер, проте архиєпископ Севільї переконав його в тому, що його ораторський дар більше потрібен в Іспанії. Іван поселився в Севільї, де незабаром став дуже популярним як церковний проповідник. У 1532 р. за помилковим доносом Іван був заарештований і провів у в'язниці близько року. 1537 р. був виправданий. Після цього переїхав у Гранаду, де заснував кілька навчальних закладів. Проповідував на території Андалусії. Підтримував дружні стосунки з багатьма знаменитими сучасниками. Зокрема, листувався з Ігнатієм Лойолою і Терезою Авільською. Залишив велику літературну спадщину. Помер в 1569 р. в Монтілья. У 1894 р. був беатифікований, в 1970 р. - канонізований.

Довідка

«Учитель Церкви» («doctor ecclesiae») - почесне звання, яке в Католицькій Церкві з 1298 р. присвоюється найавторитетнішим богословам. Найголовнішим із них («князем філософів») вважається Тома Аквінський. На сьогодні загальна кількість вчителів Церкви - 33 особи, серед них - Августин Блаженний, Василій Великий, Іван Златоуст, Ансельм Кентерберійський, Єфрем Сирин, Іван Дамаскин. У 1970 р. Папа Римський Павло VI вперше присвоїв звання «учитель Церкви» жінкам - Катерині Сієнській і Терезі Авільській. У 1997 р. Папа Іван Павло II проголосив «учителем Церкви» Терезу з Лізьє.