• Головна
  • Новини
  • Всесвітня рада Церков і Конференція європейських Церков закликають НАТО змінити ядерну політику...

Всесвітня рада Церков і Конференція європейських Церков закликають НАТО змінити ядерну політику

22.03.2011, 11:42
У направленому на адресу НАТО спільному листі екуменічні організації зазначають, що вивезення останньої, що залишилася на європейській землі, американської ядерної зброї буде важливим кроком на шляху до без'ядерного світу.

Всесвітня рада Церков (ВРЦ) і Конференція європейських Церков (КЄЦ) заявляють про те, що НАТО має переглянути доктрину залякування, а також співробітництва в галузі безпеки в Європі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на "Christian Today".

У направленому на адресу НАТО спільному листі екуменічні організації зазначають, що вивезення останньої, що залишилася на європейській землі, американської ядерної зброї буде важливим кроком на шляху до без'ядерного світу.

«Колишні "поля ядерних боїв" являють собою пережитки стратегій холодної війни, коли Європа розглядалася як саме таке поле битв», - наголошується в листі екуменічних організацій.

«Ми вважаємо, що через 20 років після закінчення холодної війни НАТО має переглянути стратегію залякування, а також співробітництва в галузі безпеки в Європі й знизити свою залежність від ядерної зброї. Вивезення тактичної ядерної зброї з Європи дозволить НАТО зробити конкретний внесок у контроль над ядерними озброєннями».

ВРЦ і КЄЦ вважають, що ці зміни в ядерній політиці НАТО вже «давно назріли».

Екуменісти розчаровані новою стратегічною концепцією Альянсу, в якій підкреслюється відданість «меті, пов'язаній зі створенням умов для світу без ядерної зброї», але водночас стверджується, що «поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом».

Вони вважають, що скорочення кількості країн у світі, які мають на своїй території ядерну зброю, з 14 до 9 дозволить НАТО посилити довіру до своєї політики в галузі контролю над озброєннями та нерозповсюдження ядерної зброї.

Заклик цих двох організацій був підтриманий Національною радою Церков Христа в США, а також Канадським радою Церков, які також поставили свої підписи під листом.

Цей заклик пролунав напередодні важливої ??перевірки ядерної політики НАТО, запланованої на цей рік. Автори листа підтверджують свої рекомендації, які були зроблені альянсу під час його 60-го ювілею в 2009 році.

Церковні організації зазначають: «Ми розуміємо, що в процесі цієї перевірки будуть проходити серйозні дискусії щодо майбутнього ядерної політики НАТО».

«Відданість цілям ядерного роззброєння наших рад Церков є відображенням позиції більшості населення в усіх країнах-членах НАТО, що виступають на підтримку ядерного роззброєння. Тому ми вітаємо майбутній докладний розгляд ядерної політики НАТО і бачимо в цьому нову можливість для проведення тих змін, які вже давно назріли і яких багато хто чекає».