• Головна
  • Новини
  • У музеї майже століття виставляли фальшиві мощі Миколи Чудотворця...

У музеї майже століття виставляли фальшиві мощі Миколи Чудотворця

08.03.2011, 12:38
У музеї майже століття виставляли фальшиві мощі Миколи Чудотворця - фото 1
Адміністрація музею турецької Анталії, де майже століття зберігалися частки мощей, які нібито належать Миколаю Чудотворцю, заборонила їх демонстрацію після того, як було встановлено, що вони не справжні.

Mykola.jpgАдміністрація музею турецької Анталії, де майже століття зберігалися частки мощей, які нібито належать Миколаю Чудотворцю, заборонила їх демонстрацію після того, як було встановлено, що вони не справжні. Про це повідомив голова Міжнародної ради миру імені Святого Миколая Муаммер Карабулут, інформує РИА "Новости".

Миколай Чудотворець, один з найбільш шанованих в християнстві святих, за переказами народився в другій половині III століття в місті Патара в Лікії (територія нинішньої Туреччини в провінції Анталія). Після смерті він був оголошений святим, з V по IX століття до його могили в Мирах Лікійських (нині Демре) відбувалося паломництво, у 1087 році вона була пограбована, а останки святителя відвезені до Італії, до міста Барі, де зберігаються по теперішній час.

"Наші багаторічні зусилля за торжество істини принесли свої плоди. Частинки мощей, передані в 1925 році невідомою італійкою музею Анталії, які 86 років зберігалися там і підносилися як мощей Святого Миколая, вилучені з демонстрації в якості експонатів", – сказав Муаммер Карабулут.

"Востаннє ми звернулися до міністра туризму з проханням заборонити показ псевдомощей 20 грудня 2010, і ось дізналися, що вимога задоволена, музею надійшла відповідна вказівка", – додав він.

За словами Муаммер Карабулут, ця подія примітно тим, що вдалося, хоч і пізно, виправити важливу історичну помилку. "Справжні останки святителя зберігаються в Барі, і ні у кого на цей рахунок не повинно бути сумнівів", – зазначив голова ради.