Єгипет відкликав свого посла у Ватикані

12.01.2011, 15:37
Єгипет відкликав свого посла у Ватикані - фото 1
Єгипет відкликав для консультацій свого посла у Ватикані після висловлювань Папи Римського Бенедикта XVI про недавній теракт біля церкви в Олександрії.

Ватикан_1.jpgЄгипет відкликав для консультацій свого посла у Ватикані після висловлювань Папи Римського Бенедикта XVI про недавній теракт біля церкви в Олександрії. Як повідомив офіційний представник єгипетського МЗС Хусам Закі, висловлювання понтифіка в Каїрі розцінюють як втручання у внутрішні справи країни.

За словами дипломата, раніше глава МЗС Єгипту Ахмед Абуль Гейт надіслав послання своєму колезі у Ватикані, в якій повідомив, що Каїр не сприймає спроби пропагувати ідею "захисту" християн на Близькому Сході, ґрунтуючись на теракті в Олександрії, а також заперечив висловлювання Папи Римського про стосунки між християнами та мусульманами в Єгипті.

Крім того, Єгипет виступив проти винесення питань, що стосуються внутрішніх справ країни, на обговорення європейських держав.

Попередньо, за інформацією видання "Trust.ua", очільник МЗС Єгипту Ахмед Абуль Гейт закликав Європейський Союз не втручатися в питання відносин єгипетських коптів і мусульман. Чиновник зазначив, що після вибуху біля церкви в Олександрії президент Хосні Мубарак заявив, що Єгипет має намір захищати своїх громадян, боротися з тероризмом і переслідувати злочинців, причетних до цього теракту. За його словами, "турбота" про християн Близького Сходу, яку виявляють в Євросоюзі, може тільки загострити ситуацію.

Вибух у коптській церкві Всіх святих в Олександрії прогримів в новорічну ніч. В результаті загинула 21 людина і близько 100 отримали поранення. Згідно з інформацією міліції, бомбу в натовпі людей підірвав терорист-смертник, особа якого встановлюється. Єгипет вважає, що до теракту причетні іноземні сили, які хочуть підірвати стабільність в країні.

Папа Римський виступив із засудженням вибуху, який забрав життя 21 людини. Під час зустрічі з дипломатами він закликав уряди близькосхідного регіону, незважаючи "на труднощі та загрози", вжити ефективних заходів для захисту релігійних меншин.