• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріарх підкреслив важливість католицько-православного діалогу...

Вселенський Патріарх підкреслив важливість католицько-православного діалогу

25.11.2010, 11:46
Вселенський Патріарх підкреслив важливість католицько-православного діалогу - фото 1
Екуменічний діалог між католиками і православними просувається, хоча і з труднощами. Є добра воля з обох сторін, що мають богословів та єпископів високого рівня.

Varf.jpgЕкуменічний діалог між католиками і православними «просувається, хоча і з труднощами. Є добра воля з обох сторін, що мають богословів та єпископів високого рівня». Про це заявив агентству «СІР» Патріарх Константинопольський Варфоломій після симпозіуму, організованого «Бревіветом» – провідним туроператором в секторі культурно-релігійних подорожей.
 
Симпозіум відбувся в ці дні в Стамбулі. «Ми усвідомлюємо, що не можна вирішити всіх проблем, що накопичилися майже за десять століть, в короткий термін, за день, місяць або рік», – сказав Патріарх, підкресливши важливість католицько-православного діалогу, який ведеться останні п'ятдесят років, «починаючи з Івана XXIII, з яким відкрився новий період в наших відносинах. "З тих пір, – сказав Патріарх, – їх характеризує не ворожість або байдужість, а взаємна любов, молитва і бажання йти разом, адже, як говорив кардинал Віллебрандс, великий діяч екуменізму, єдність досягається малими кроками».

Варфоломій згадав також про роботи Змішаної комісії з богословського діалогу між католиками і православними: «Зараз ми аналізуємо тему першості Римського єпископа в контексті християнської Церкви. Нещодавно відбулося засідання комісії у Відні, де було вирішено змінити Робочий посібник. Нас чекає нова зустріч у 2011 році і пленарне засідання в 2012-му».

Виступаючи перед шістьма десятками учасників симпозіуму в Стамбулі, які приїхали з Ізраїлю, Лівану, Сирії, Тунісу, Йорданії, Словенії, Польщі, Швейцарії, Туреччини та Італії, Патріарх нагадав про важливість паломництва і його вплив на екуменічні відносини: «Паломництво – це не турпоїздка . Ця подорож віри, що приносить плоди примирення, а присутність паломників корисне тим, що воно допомагає людям і культурам зустрітися і вести діалог, разом працюючи на благо людства». «У Туреччині, – сказав Патріарх, – і особливо в Стамбулі є чимало місць і людей, які чекають зустрічі. Ефес, Пергам, Антіохія – це історичні місця, де я, серед іншого, здійснюю Євхаристію, також і в покинутих храмах, завдяки дозволу, люб'язно наданого мені місцевою владою».
 
У цьому році, розповів Варфоломій, він провів богослужіння в Трапезунді, де був убитий католицький священик Андреа Санторо і де розташований монастир четвертого століття, освячений на честь Пресвятої Діви Марії. Після війни між греками і турками монастир став музеєм, але Патріарху вдалося відправити там богослужіння разом з віруючими з Грузії, Греції та Росії. Це сталося вперше за останні 90 років.
 
Патріарх Варфоломій перерахував майбутні екуменічні події: у травні наступного року він зустрінеться в Каппадокії з англіканським Архиєпископом Роуеном Уїльямсом.

У своєму виступі Патріарх воздав данину пам'ять Папі Івану Павлові II, «духовна спадщина якого до цих пір живе та діяльне у відносинах між нашими Церквами-сестрами". Дружба і співробітництво, сказав далі Патріарх, тривають і з Папою Бенедиктом XVI, який "вшанував нас своїм візитом в 2006 році і двічі запрошував мене до Риму – на відкриття Року Св. Павла і для виступу на Синоді Єпископів. Це – історичні події для екуменізму ».

Завершуючи свою доповідь, Патріарх Константинопольський нагадав про те, що 30 листопада, на свято св. апостола Андрія, покровителя Патріархату, згідно з тридцятирічною традицією, до Стамбулу приїде ватиканська делегація. На цей раз її очолить новий швейцарський кардинал Курт Кох. Разом з ним прибуде і архиєпископ Бордо кардинал Жан-П'єр Рікар, повідомляє Радіо Ватикан.