• Головна
  • Новини
  • Лукашенко в ході візиту до Стамбулу обговорював автокефалію білоруських православних...

Лукашенко в ході візиту до Стамбулу обговорював автокефалію білоруських православних

13.10.2010, 12:52
Лукашенко в ході візиту до Стамбулу обговорював автокефалію білоруських православних - фото 1
Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час візиту до Туреччини зустрівся з Патріархом Константинопольським Варфоломієм.

Lukashenko.jpgПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко під час візиту до Туреччини зустрівся з Патріархом Константинопольським Варфоломієм. «Глава білоруської держави і Патріарх обговорили відносини Церкви та суспільства. Лукашенко поінформував про те, як в його країні складаються стосунки між владою та Православною Церквою. Президент розповів про міжконфесійну ситуацію в Білорусі, а також про унікальність і красу білоруської природи», – йдеться в повідомленні прес-служби Лукашенка.

Пізніше, 3 жовтня, з'явилися повідомлення, що можливою темою розмови з Варфоломієм стала можливість автокефалії білоруських православних. Співрозмовник «Газети.Ru» в оточенні Глави Білоруської Православної Церкви Митрополита Мінського і Слуцького Філарета підтверджує, що в Стамбулі обговорювалося питання автокефалії.

За словами джерела, білоруська автокефалія, що припускає вихід Білоруського екзархату з-під влади Московського Патріархату, – це «політичний проект Лукашенка». «Білоруський митрополит Філарет після смерті Алексія II був одним з трьох кандидатів на пост Патріарха Московського і всієї Русі, проте програв Кирилу, за якого, наприклад, виступав нинішній президент Росії Дмитро Медведєв», – нагадує співрозмовник.

Підозріла зустріч з Варфоломієм – піар-акція і спосіб зачепити Москву, на реальну автокефалію Мінськ не піде, а Варфоломій зараз не погодиться підтримати Мінськ, вважає релігійний експерт, глава білоруського Православного молодіжного братства Наталія Василевич.

«Це узгоджується з нинішнім конфліктом з Росією. Лукашенко знає, що у РПЦ є своя позиція, і питання автокефалії, питання першості Константинопольського Патріархату – питання для РПЦ дуже болісні. І те, що президентський сайт, описуючи візит, називає Константинопольський Патріархат першим, найповажнішим, що займає найважливіше місце у православному світі – це показує, що Лукашенко робить натяк Москві». «Лукашенко показує, що якщо Патріархат у Москві не буде себе вести так, як хоче президент Білорусі, він буде втручатися у церковні справи аж до автокефалії», – зазначила експерт.

«Сумніваюся, знаючи Філарета особисто, що він погодиться очолити білоруську автокефалію», – вважає видавець «Білоруської ділової газети» Петро Марцев.