• Головна
  • Новини
  • Спеціальна асамблея Синоду єпископів Католицької Церкви розпочала роботу, аби оживити спільність Церкви на Близькому Сході...

Спеціальна асамблея Синоду єпископів Католицької Церкви розпочала роботу, аби оживити спільність Церкви на Близькому Сході

12.10.2010, 11:04
Спеціальна асамблея Синоду єпископів Католицької Церкви розпочала роботу, аби оживити спільність Церкви на Близькому Сході - фото 1
У Ватикані від 10 до 24 жовтня відбувається Спеціальна асамблея для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви на тему «Католицька Церква на Близькому Сході: спільність та свідчення.

Бенедикт_XVI_1.jpgУ Ватикані від 10 до 24 жовтня відбувається Спеціальна асамблея для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви на тему «Католицька Церква на Близькому Сході: спільність та свідчення. “Громада вірних мала одне серце й одну душу”(Ді. 4,32)». У ній беруть участь також Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир та Секретар Синоду єпископів цієї Церкви владика Богдан (Дзюрах).

У проповіді з нагоди відкриття Синоду Папа Римський Бенедикт XVI наголосив, що євхаристійне богослужіння, яким розпочалося засідання Синоду, є найкращим виявом подяки Господеві, який вперше з’єднав біля гробу святого апостола Петра у Синодальну асамблею єпископів Близького Сходу. Папа закликав учасників богослужіння скласти щиру подяку Богові за те, що дозволив, щоб, незважаючи на різноманітні історичні труднощі та непорозуміння, на теренах Близького Сходу християни були завжди присутніми. «На цих землях Єдина Христова Церква виявляється у різноманітності літургійних, духовних, культурних і дисциплінарних традицій шістьох Східних Католицьких Церков свого права, як також і Латинської Церкви», — додав Папа.

Папа пригадав, що регіон Близького Сходу є землею Авраама, Ісаака та Якова, землею вигнання та повернення із нього, землею святині та пророків, землею, де народився від Діви Марії Ісус, де Він жив, помер та воскрес, є колискою Церкви, яку заснував Христос, щоб несла Євангеліє аж до країв землі. «Ми, християни, дивимось на Близький Схід саме такими очима, у перспективі історії спасіння», — запевнив Бенедикт XVI.

На цей регіон, регіон Близького Сходу, за його словами, слід дивитись з Божої перспективи, що означає «визнавати у ній «колиску» всеохоплюючого задуму спасіння у любові, таїнства спільності, яке здійснюється у свободі».

Церква на Близькому Сході, як зазначив Вселенський Архиєрей, є сопричастям та свідченням і була заснована для того, щоб бути серед людей знаком та знаряддям єдиного та універсального Божого плану спасіння.

Продовжуючи проповідь, Папа вказав, що мета цих Синодальних засідань, передусім, душпастирська. Праця Синоду скерована на свідчення християн Близького Сходу на рівні особистому, сімейному та суспільному. Закінчуючи проповідь, Бенедикт XVI наголосив, що гідно жити на власній землі – це фундаментальне право людини, тому необхідно сприяти мирові та справедливості, які є необхідними для розвитку усіх мешканців того регіону.

Як інформує радіо «Ватикан», про скликання Синоду єпископів для Близького Сходу Бенедикт ХVІ оголосив у вересні 2009 року, приймаючи Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Католицьких Церков.