• Головна
  • Новини
  • ПАРЄ змінила проект резолюції та захистила право лікаря на відмову виконувати аборт, викидень чи евтаназію...

ПАРЄ змінила проект резолюції та захистила право лікаря на відмову виконувати аборт, викидень чи евтаназію

09.10.2010, 09:54
ПАРЄ змінила проект резолюції та захистила право лікаря на відмову виконувати аборт, викидень чи евтаназію - фото 1
Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на засіданні 7 жовтня ухвалила резолюцію «Право на заперечення переконань совісті при наданні легальної медичної допомоги».

ПАРЄ.gif_1.gifПарламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на засіданні 7 жовтня ухвалила резолюцію «Право на заперечення переконань совісті при наданні легальної медичної допомоги». Цей документ у свій кінцевій редакції гарантує кожній особі, лікарю та медичному закладу право на відмову здійснювати аборт, викидень або евтаназію на підставі переконань совісті.

Делегати ПАРЄ, як інформує Інститут релігійної свободи, суттєво змінили формулювання та саму назву документу, яка у первинній редакції називалась «Доступ жінок до легального медичного обслуговування: проблема неврегульованого використання заперечення совісті». З відповідними проханнями до парламентарів звертались представники громадськості, зокрема Європейський Центр права та правосуддя (Страсбург), ВРЦіРО та християнські Церкви України.

“Жодна особа, лікарня або установа не повинна бути примушена, притягнута до відповідальності або дискримінована в будь-якій формі через відмову від виконання, надання допомоги у здійсненні або проведенні аборту, здійсненні викидня у людини або евтаназії чи будь-якої дії, яка може призвести до смерті людського плоду або ембріона, з будь-якої причини”, — наголошується у кінцевому тексті резолюції.

Водночас ПАРЄ висловила стурбованість тим, що нерегульоване використання відмови з міркувань совісті може неспівмірно вплинути на жінок – особливо на тих, які мають низькі доходи або мешкають у сільських районах.

ПАРЄ звертає увагу європейських держав на взяті зобов’язання щодо забезпечення доступу до легальної медичної допомоги та захисту права на здоров'я, а також – на зобов'язання щодо забезпечення поваги до права на свободу думки, совісті і релігії медичних працівників.

З огляду на це Парламентська Асамблея закликала держави – учасників Ради Європи і надалі впроваджувати всеосяжні та чіткі правові і політичні рамки, що регулюють практику відмов з переконанань совісті з боку медичних працівників, які одночасно дозволять забезпечити захист і реалізацію прав осіб, які звертаються по легальні медичні послуги.

Резолюція передбачає, що законодавство держав – учасників Ради Європи повинно гарантувати:

-         право на заперечення з міркувань совісті;

-         пацієнти будуть поінформовані про будь-які заперечення своєчасно та направлені до іншого медичного працівника

-         пацієнти отримають необхідне лікування, зокрема в надзвичайних ситуаціях.

Делегати Асамблеї розглянули чимало поправок до проектів резолюції та рекомендації з цього питання. У результаті парламентарі ухвалили лише резолюцію, проте проект рекомендації у пропонованій редакції не знайшов підтримки з боку делегатів ПАРЄ.
За словами Івана Попеску, голови Постійної делегації в ПАРЄ від Україні, представники української сторони встигли ознайомитися із зауваженнями Церков та релігійних організацій України та врахували їх під час розгляду проекту резолюції.