• Головна
  • Новини
  • Грузинський Патріарх та МЗС Грузії розкритикували Предстоятеля РПЦ за втручання в справи суверенітету їх держави...

Грузинський Патріарх та МЗС Грузії розкритикували Предстоятеля РПЦ за втручання в справи суверенітету їх держави

28.09.2010, 11:05
Грузинський Патріарх та МЗС Грузії розкритикували Предстоятеля РПЦ за втручання в справи суверенітету їх держави - фото 1
Офіційний лист-привітання Патріарха Московського Кирила з нагоди «незалежності» Південної Осетії, опублікований 20 вересня, викликав різку критику в Грузії.

Ілля-ІІ_1.jpgОфіційний лист-привітання Патріарха Московського Кирила з нагоди «незалежності» Південної Осетії, опублікований 20 вересня, викликав різку критику в Грузії. Зокрема позицію Предстоятеля РПЦ засудив Грузинський Патріарх Ілля ІІ. Вище вказаний лист Патріарха також обговорили в МЗС Грузії. Заступник міністра Ніно Каландадзе назвала вітання Предстоятеля РПЦ «фактом грубого втручання у справи іншої суверенної держави».

«Гострої реакції набув даний факт також і серед вірних Грузинської Православної Церкви. Коли зі сторони Московської Патріархії ми бачимо відкриту підтримку сепаратиського режиму, незаконно визнаного російськими політиками і російською церковною владою, то цей факт є незрозумілим і цинічним з боку Московської Патріархії і є прямим втручання у справи суверенітету незалежної держави», — наголосила чиновник.

Грузинські політичні експерти, як повідомляє прес-служба Київської Патріархії з посиланням на грузинське джерело, стверджують, що Патріарх Московський «просто виконав завдання Кремля».

«Така діяльність є чітко вираженою ворожою політичною акцією», — зазначив один з експертів, додавши, що «сьогодні Російський Патріарх виступає з таким самим принципом, яким користуються Жириновський, Путін, Медвєдєв та інші політики». На його думку, цим вітанням Патріарх Кирил показав себе не як архипастир Церкви, а просто, «як один рядовий імперіаліст».

Патріарх КирилЗа інформацією прес-служби Патріарха Московського, у листі Президенту Південної Осетії Патріарх Кирил привітав «усіх мешканців республіки зі знаменною датою — 20-літтям з дня прийняття Декларації про державний суверенітет Південної Осетії».

«За минулі роки керівництву і народові країни довелося пройти нелегку дорогу державного становлення, соціального і економічного розвитку. Особливим випробуванням для вас сталі події серпня 2008 року, в результаті яких загинули і постраждали багато людей. Сьогодні в очолюваній Вами Республіці твориться мирне життя, налагоджується конструктивна співпраця з іншими державами. Особливо хотів би відзначити значущість російсько-південноосетівських стосунків», — сказано у вітанні Предстоятеля РПЦ.

Після такої позиції Патріарха Кирила, як стверджують грузинські експерти, між Грузинською та Російською Церквами вже не буде таких відносин, які були ще 2-3 місяці тому.