• Головна
  • Новини
  • Болгарія повинна зареєструвати «альтернативний» Синод БПЦ — Європейський суд з прав людини...

Болгарія повинна зареєструвати «альтернативний» Синод БПЦ — Європейський суд з прав людини

23.09.2010, 12:15
Болгарія повинна зареєструвати «альтернативний» Синод БПЦ — Європейський суд з прав людини - фото 1
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі ухвалив повторне рішення за позовом глави «альтернативного» Синоду Болгарської Православної Церкви митрополита Інокентія (Петрова) до Болгарії.

Болгарія_1.jpgЄвропейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі ухвалив повторне рішення за позовом глави «альтернативного» Синоду Болгарської Православної Церкви митрополита Інокентія (Петрова) до Болгарії. Згідно з рішенням суду Болгарія визнана винною в порушенні права на свободу совісті і зобов’язана змінити свій Закон про віросповідання, який встановлює можливість існування тільки одного керівного органу для кожного віросповідання. Після внесення змін держава зобов’язана зареєструвати Синод Болгарської Православної Церкви на чолі з митрополитом Софійським Інокентієм, а також виплатити 50 тис. євро компенсації за моральну шкоду, нанесену урядовими діями прихильникам цього Синоду.

На початку 90-х років минулого століття частина єрархів і духовенства Болгарської Церкви звинуватили Патріарха Максима в тому, що він в 1970 році зайняв патріарший престол з порушенням Статуту Церкви і не за її обранням, а за рішенням тодішнього комуністичного керівника Тодора Живкова. Предстоятель БПЦ не погодився із звинуваченнями. Після цього частина єрархів відмовилися визнавати Патріарха Максима і очолюваний ним Синод БПЦ керівними органами Церкви і створили свій Синод, а пізніше обрали Патріархом Пімена, який через декілька років помер.

Після кончини Патріарха Пімена Синод БПЦ, який прийнято називати «альтернативним», очолив митрополит Софійський Інокентій (Петров). В кінці 90-х рр. Константинопольським Патріархом Варфоломієм і Главами інших Помісних Церков була вчинена спроба примирити дві ворогуючі частини БПЦ. На скликаному в Софії соборі митрополит Інокентій з прихильниками погодилися увійти до складу «офіційної» БПЦ, але при умові, що Патріарх Максим піде у відставку. Проте після собору відставки не було і митрополит Інокентій відновив діяльність «альтернативного» Синоду.

2004 р., після внесення змін до Закону про віросповідання, було встановлено, що кожне віросповідання в Болгарії, насамперед БПЦ, може мати тільки один офіційно зареєстрований орган управління. Таким органом був визнаний Синод Патріарха Максима, на користь якого літом 2004 р. держава, за допомогою поліції, конфіскувала храми, що належали прихильникам «альтернативного» Синоду.

Саме ці дії держави і стали приводом для позову в ЄПСЛ. У 2009 р. суд ухвалив рішення на користь митрополита Інокентія і його Синоду, проте запропонував всі суперечності між ними і державою врегулювати шляхом переговорів. Уряд Болгарії заявив про своє негативне ставлення до рішення ЄПСЛ і виконувати його фактично відмовився.

Наслідком цієї відмови і є теперішнє рішення Страсбурзького суду, яке зобов’язує Болгарію внести зміни до закону і зареєструвати «альтернативний» Синод.

Таким чином, як інформує прес-служба УПЦ КП, ЄПСЛ вже вдруге ухвалює подібне рішення – раніше суд зобов’язав владу Республіки Молдова зареєструвати Бессарабськую митрополію Румунської Церкви, яка довгий час не мала реєстрації через протидію Молдовської митрополії Московського Патріархату. Влада Молдови виконала рішення суду і Бессарабськая митрополія була зареєстрована.