Світ відзначив 100-ліття Матері Терези

27.08.2010, 14:17
Світ відзначив 100-ліття Матері Терези - фото 1
З нагоди 100-ліття від дня народження Матері Терези — 26 серпня — вітальну телеграму на ім’я Головної Настоятельки Сестер Місіонерок Милосердя любові надіслав Папа Римський Бенедикт XVI.

МатиТереза_1.jpgЗ нагоди 100-ліття від дня народження Матері Терези — 26 серпня — вітальну телеграму на ім’я Головної Настоятельки Сестер Місіонерок Милосердя любові надіслав Папа Римський Бенедикт XVI. Вітаючи членів Згромадження, заснованого блаженною, він висловив сподівання, що "для Церкви і всього світу цей рік буде нагодою для радісної вдячності Богові за неоціненний дар, яким була Мати Тереза впродовж свого життя, і продовжує ним бути через невтомне служіння своїх духовних дітей".

Головні святкування відбулися в Індії, зокрема в Калькутті, саме з цього міста почалась реалізація особливого покликання Матері Терези: служити найбіднішим з найбільш убогих. В Індії день народження блаженної — державне свято. Важливим аспектом святкувань є те, що підготовкою та організацією урочистостей займаються представники різних релігій.

«Важливий аспект святкувань полягає в тому, що мусульмани, інду, сікхи, всі релігії єднаються в молитві в дусі Матері Терези, всі співпрацюють в організації святкувань…»,зазначив індійський священик Доменік Ґомес.

100-річчя з дня народження Матері Терези з Калькутти відзначається також і в Україні, зокрема, 19 серпня в Луганській обласній універсальній бібліотеці імені Горького з цієї нагоди відкрилась виставка під назвою «Жінка. Діяч. Благодійниця». Експозиція ознайомлює з біографічними відомостями, представленими в часописах, книзі «Мати Тереза» з серії «Життя знаменитих людей», важливими фактами, почерпнутими з мережі Інтернету.

«Відзначення сотої річниці народження Мати Терези з Калькутти духовно об’єднало всю земну кулю», — зазначає журналіст «Радіо Ватикан».

MotherTeresa_1.jpgУрочистості на державному і церковному рівні відбулися і на батьківщині блаженної — в Албанії. Головна Літургія, в якій взяв участь весь албанський єпископат, відбулася в Во-Деє в дієцезії Сапе на півночі країни, оскільки саме в тій місцевості знаходиться єдиний в країні храм під покровом блаженної Матері Терези. Представники Уряду країни також відкрили меморіал блаженної — алею, викладену каменями, пожертвуваними головами держав блаженній, яка присвятила своє життя найбіднішим, — на площі Матері Терези в Тірані. Про це інформує Католицький медіа-центр.

«З довір’ям відповідаючи на безпосереднє Господнє покликання, Мати Тереза втілила перед світом слова святого Івана Богослова: “Любі, коли Бог так полюбив нас, то й ми повинні один одного любити. Коли ми любимо один одного, то Бог у нас перебуває, і його любов у нас досконала”. Нехай ця любов і надалі надихає вас, як Місіонерок Милосердя, великодушно віддавати себе Ісусові, Якого ви бачите і Якому служите в бідних, хворих, самотніх та покинутих», — наголосив Папа Римський у своєму привітанні, заохочуючи сестер постійно черпати з духовної спадщини Матері Терези.

Довідка:

Сестра Тереза (в миру Аґнес Ґонджа Боякшу) народилась 26 серпня 1910 року в албанській сім’ї у місті Скоп’є (теперішня Македонія). 18-річною дівчиною посвятилась Богові в ірландському чернечому згромадженні, де вивчила англійську мову, та вирушила до Індії як місіонерка, де працювала в лікарні, навчала у католицькій школі, закінчила університет, опанувавши дві індійські мови — хінді та бенгалі.

MT_2.jpgУ 38 років життя вона відчула особливе покликання – служити найбіднішим, живучи їхнім життям. 1950 року Тереза заснувала власне чернече згромадження – сестер Місіонерок Милосердя, члени якого, окрім трьох чернечих обітів, дають ще обов’язкову обітницю служіння знедоленим. Вона заснувала численні притулки для покинутих дітей та прокажених, хоспіси для вмираючих, шпиталі для хворих на СНІД. Сестри милосердя живуть за дуже строгим графіком — встають о 04.00, після вранішньої молитви, одразу беруться за щоденні обов’язки та працюють 16 годин в добу. Харчуються сестри лише їжею, яку їдять найбідніші, а з власності мають лише одну пару змінного сарі та прості сандалі, вгорі на лівому плечі — приколене маленьке розп’яття.

Мати Тереза з Калькутти отримала найвищі нагоди Індії, США, а 1979 року – Нобелівську премію миру.

Упокоїлася Мати Тереза 5 вересня 1997 року, а вже у жовтні 2003 року Папа Іван Павло ІІ проголосив її блаженною, скоротивши процес беатифікації з п’яти до трьох років.

Понад 4000 сестер Місіонерок Милосердя та 300 братів-місіонерів продовжують у світі місію Матері Терези. Вони трудяться у понад 120 країнах світу, а їм допомагають понад 100 тисяч волонтерів.

Від 2000 року монастир сестер Місіонерок Милосердя є також і в Києві, поблизу Московської площі.