ПАРЄ виступила проти заборони паранджі в Європі

25.06.2010, 09:27
ПАРЄ виступила проти заборони паранджі в Європі - фото 1
Парламентська Асамблея Ради Європи у резолюції від 24 червня засудила повну заборону на носіння паранджі, нікаба та іншого релігійного одягу, запроваджену в низці європейських держав.

PEw.jpgСТРАСБУРГ – Парламентська Асамблея Ради Європи у резолюції від 24 червня засудила повну заборону на носіння паранджі, нікаба та іншого релігійного одягу, запроваджену в низці європейських держав. При цьому ПАРЄ не проти правових обмежень «з метою безпеки або в місцях, де внаслідок громадських або професійних обов`язків осіб потрібна їх релігійна нейтральність або необхідно бачити обличчя», повідомляє прес-служба Ради Європи.

У резолюції, зокрема, йдеться, що носіння чадри часто сприймається як «символ поневолення жінок чоловіками». «Жодна жінка не може бути змушена до носіння релігійного одягу у своїй громаді або сім`ї. Будь-який акт пригноблення, арешту або насильства є злочином, який має переслідуватися згідно із законом», - говориться у резолюції. Водночас ПАРЄ не заперечує права покривати обличчя для жінок, «які щиро і вільно цього бажають».

За повідомленням УНІАН-релігії, резолюція ПАРЄ була прийнята за результатами доповіді Могенса Йєнсена (Данія) "Іслам, ісламізм та ісламофобія в Європі". У документі міститься також звернення до влади Швейцарії із закликом відмінити повну заборону на будівництво мінаретів.

Закривати обличчя паранджою у громадських місцях на сьогоднішній день заборонено у Франції та Бельгії. Відповідні ініціативи були подані також в Італії, Іспанії, Швейцарії.

Теги: #ПАРЄ